Jöhet az ukrán Las Vegas

2020. július 22., 12:20 , 1016. szám

Múlt héten a parlament második olvasatban is elfogadta a szerencsejátékok ukrajnai engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényt.

A Rejting Szociológiai Csoport tavaly őszi felmérése szerint az ukránok 60%-a „semmilyen feltételek mellett”nem támogatta, hogy ismét engedélyezzék Ukrajnában a szerencsejátékokat, további 27% speciális játékövezetek létrehozása esetén tartotta támogathatónak az elképzelést. Csupán a megkérdezettek 11%-a foglalt állást a korlátozások és feltételek nélküli engedélyezés mellett. A jelenlegi ukrán hatalmat azonban láthatóan nem érdekli különösebben a polgárok véleménye, így miközben egy sor fontos törvény megszületése még várat magára, a szerencsejátékok engedélyezéséről máris határoztak. A július 14-i ülésnapon a Nép Szolgája frakció 248 képviselőjéből 224 szavazott igennel a jogszabályra, vagyis a megszületéséhez szükség volt a Bizalom képviselőcsoport voksaira.

A törvény kidolgozását maga az elnök, Volodimir Zelenszkij is szorgalmazta. Szerinte úgyis működnek illegális játéktermek és kaszinók országszerte, az engedélyezésük legalább rákényszeríti tulajdonosaikat az adófizetésre. Az államfő egy további érve az elképzelés mellett, hogy a szerencsejáték segíthet a turizmus fejlesztésében a Fekete-tenger térségében. Az ellenzők hiába mutattak rá az érvelés nyilvánvaló hibájára: ugyan miért gondolja az elnök, hogy ezután rendesen fizet majd adót az, aki eddig sem tette, sőt a tiltás ellenére is fenn tudta tartani a vállalkozását? Az államfő azokat az érveket sem kívánta meghallani, melyek szerint a turizmus fejlesztését inkább szolgálná, ha a tenger vize ismét tiszta lenne, a szerencsejátékoknak a társadalomra gyakorolt káros hatásait pedig jobb volna elkerülni.

A jogszabálytervezet hatalmas vitát gerjesztett. Első olvasatban való elfogadása után mintegy 3,5 ezer módosító indítványt nyújtottak be a dokumentumhoz a honatyák, ezek azonban csak késleltetni voltak képesek a megszületését, javítani a hibáin alig tudtak, már csak azért sem, mert a többségüket egyszerűen figyelmen kívül hagyták.

Így azután, amint az elnök aláírja a törvényt, Ukrajnában bárki megpróbálkozhat a szerencsejátékkal, aki betöltötte 21. életévét és igazolja magát. A jogalkotó elrendeli, hogy a szerencsejáték-függőségben szenvedőknek önként hozzá kell járulniuk a játéktermekből való kitiltásukhoz. A kitiltást az érintettek hozzátartozói is kezdeményezhetik, többek között a bíróságon. Az ellenzék ezzel együtt úgy véli, a szabályozás nem elég szigorú a függők vonatkozásában, aki akar, így is találhat kiskapukat, hogy folytassa a játékot.

Játéktermeket olyan 3–5 csillagos szállókban lehet kialakítani, amelyeknek Kijev esetében legalább 50, az ország más településein legalább 25 vendégszobájuk van. A strana.ua értesülése szerint a működési engedélyt körülbelül 250 ezer dollárnak megfelelő összegért lehet kiváltani. További kb. 100 dollárt kell fizetnie az üzemeltetőnek minden játékautomata után havonta.

A kaszinók (nem összetévesztendők a játéktermekkel!) működését az ötcsillagos szállodákban vagy speciális játékövezetekben engedélyezhetik. A licenc Kijev esetében 2 millió dollárba, míg az ország más településein 1 millió dollárba kerül.

A bukmékerek „online és offline” is működhetnek. Bukmékeri irodát csak 3–5 csillagos szállodában vagy lóversenypályán lehet működtetni. A licenc ára kb. egymillió dollár, ezen felül minden szállodai fogadóirodáért további 500 dollárt kell fizetni havonta.

A sorsjátékok üzemeltetői számára háromféle licencet vezetnek be. Mindegyik ára 500 ezer dollár.

Az online kaszinókat és az online pókert is engedélyezik. A licenc ára ezekben az esetekben 200 ezer dollár minden weboldal után.

Kizárólag sport pókerklubok létrehozását engedélyezik. Pénzben pókerezni csak a kaszinókban szabad.

Lehetővé teszik speciális játékzónák kialakítását. Ingyenes, tíz évre szóló befektetői licencek bevezetését is tervezik kaszinók létrehozására azzal a feltétellel, hogy a befektető 150–200 férőhelyes szállodát épít az országban.

Létrehozzák a szerencsejáték-piac szabályozását végző állami bizottságot. Ennek a hétfős testületnek lesz a feladata az engedélyek kiadása, illetve a piac felügyelete.

A tervek szerint központilag ellenőriznék valamennyi szerencsejáték-intézmény forgalmát, illetve „látnának” minden játékost. Ennek a rendszernek a kialakítása azonban legkorábban 2022-re várható, vagyis legalább másfél éven keresztül az üzletág gyakorlatilag „látatlanban” működne.

A szakértők úgy vélik, az ellenőrzés hiányával a kormányzat gyakorlatilag maga hatástalanítja minden érvét, miszerint a szerencsejáték engedélyezése a költségvetés feltöltésére szolgál, illetve gyakorlatilag betarthatatlanná teszi az ígéreteket, melyek szerint az állam képes lesz visszatartani a játéktól a szenvedélybetegeket. Ugyanakkor a „hivatalos” szerencsejáték lehetőséget ad az illegális bevételek legalizálására, például az állami hivatalnokok, tisztviselők esetében, hiszen mostantól jelentős összegeket is el lehet majd könyvelni szerencsejátékból származó nyereményként, amely után nem kell adót fizetni.

Egyébként a hírek szerint rendkívül gyorsan megtapasztalhatjuk a jogszabály hatását, hiszen az illegális játéktermek működtetői máris készen állnak vállalkozásaik legalizálására, számos piaci szereplő még a törvény elfogadása előtt hozzákezdett a játékautomaták és egyéb berendezések beszerzéséhez. Úgy hírlik, Odessza megyében egy egész szerencsejáték-övezetet kívánnak létrehozni kaszinókból és különböző színvonalú szállodákból. Egy kisebbfajta ukrán Las Vegas nőhet ki a földből a tengerparti övezetben.

(zzz)