Meghalt egy koronavírusos beteg, akit két kórház sem akart fogadni

2020. július 25., 22:07

Harkivban meghalt egy 39 éves koronavírusos, mellékbetegségben szenvedő férfi, miután a városi kórházak megtagadták a felvételét. Az esetet most speciális bizottság vizsgálja – jelentette a korrespondent.net Kszenyija Jarikova, a Harkiv Megyei Állami Adminisztráció szóvivője nyomán.

Korábban a közösségi médiában számolt be egy felhasználó arról, hogy a megerősítetten koronavírusos betegnek szakkórházi ellátásra lett volna szüksége mellékbetegségének súlyosbodása miatt. Az infektológiai kórház mentőautója két városi kórházba is elvitte a férfit, de azok megtagadták a felvételét. Így a 7. Sz. Városi Klinikai Kórház sem fogadta a beteget. Eljárásukat állítólag azzal indokolták, hogy a páciens átvételéről előzetesen nem egyeztettek, és ellentmond a rendelkezéseknek.

Szvitlana Horbunova-Ruban harkivi polgármester-helyettes a Szuszpilne televíziónak nyilatkozva úgy vélte, nem szabad előzetes egyeztetés nélkül mentőautóba tenni a beteget és „utaztatni a városban”. Hozzátette, hogy a 7. sz. kórháznak „nincs joga” Covid–19-es betegeket fogadni, ez eleve ellentmond az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseinek.

Elmondta azt is, hogy a felvételt megtagadó városi kórház orvosa előzőleg megvizsgálta a beteget és felírta a szükséges kezelést, az átszállítása szóba se került.

A portál korábban arról számolt be, hogy Zsitomirban több mint százan álltak sorban a rendelőintézet előtt. Az emberek nem tartották be a biztonságos távolságot, vitatkoztak egymással, többeken nem volt maszk.

(korrespondent.net/Kárpátalja)