Elvesztett Ungvár: Megjelent Tetyana Literáti harmadik könyve

2020. július 28., 18:45 , 1017. szám

A közelmúltban Szakmák és iparosok címmel napvilágot látott a népszerű helytörténeti témákkal foglalkozó újságíró harmadik ukrán nyelvű könyve.

A kiadvány 24 történetet tartalmaz, amelyekben a XX. század elején Ungváron működött cégekről és olyan szakmák neves művelőiről ír, akik jelentős sikereket értek el, tevékenységükkel akár nemzetközi elismerése is szert tettek, hozzájárulva a város hírnevének öregbítéséhez és ösztönzőleg hatva másokra.

A koronavírus-járvány miatt a bemutató sem a hagyományos módon zajlott: ezúttal kis számú érdeklődő vehetett csak részt az ungvári vár belső udvarában megtartott könyvbemutatón, amelyet bárki élőben megnézhetett a világhálón. Sajnálatos módon a könyvben szereplők utódai közül is nagyon kevesen tudtak jelen lenni a rendezvényen, mivel többnyire Magyarországon élnek.

Kezdjük rögtön az elején: az első történetben az útépítésről van szó és a kubikos szakma neves képviselőjéről, Dobos Lászlóról. Ezt követi a Mihalics Sándor kocsimesterről szóló írás, amely korábban lapunkban is megjelent. De Pálóczi Tivadar jegyvizsgáló (konduktor) életpályáján keresztül betekintést nyerhetünk az ungvári tömegközlekedés kialakulásába is. Szó esik a világhírű sodrony- és kályhagyárosról, Kozár Lajosról, illetve Demeter Zoltán gépgyáráról és vasöntödéjéről, akinek a „művei” napjainkig fennmaradtak csatornafedelek formájában. De talán kevesen tudják, hogy a múlt század elején Ungváron sikeres hajlított fabútorgyár működött Mundus néven, Nyilas Vincze építkezési vállalkozó cement­ipartelepet és agyagkereskedést vezetett, a siketnéma iskola növendékei pedig elsajátíthatták a kosárfonás művészetét, és divatos tárgyakat készítettek, amelyeket még Budapesten is szívesen vásároltak, sőt, a szeszgyárban és szeszfinomítóban Unicum gyártását tervezték.

Az ezer példányszámban megjelent könyv a harmadik ukrán nyelvű kiadvány az Elvesztett Ungvár sorozatban, de idén anyaországi támogatással napvilágot látott egy magyar nyelvű válogatás is Literáti Tetyana írásaiból Múltidéző séta Ungváron címmel. A könyv március végi bemutatása a karanténintézkedések miatt maradt el, de remélhetőleg még idén sor kerülhet rá.

rv