Augusztus közepéig várják a fiatalok jelentkezését az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző programjára

2020. július 29., 11:31 , 1017. szám

Szeptemberben a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző immár harmadik évfolyamát indítja el a Mathias Corvinus Collegium (MCC), partnerségben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), a KMKSZ Ifjúsági Szervezetével és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel. A programra minden olyan, 18 és 36 év közötti, magyar és ukrán nyelvtudással rendelkező fiatal jelentkezését várják, akik felelősséget éreznek a kárpátaljai magyarságért, és hosszú távon saját közösségük alakítói és véleményformálói kívánnak lenni. A négy képzési hétvégéből álló ingyenes kurzusra 2020. augusztus 19-ig lehet jelentkezni.

A Beregszászban, Ungváron, Brüsszelben és Budapesten folyó program tematikája alapvetően négy képzési elemre épül: a közügyek menedzsmentjére (kommunikációs rendszerek, közvélemény-kutatási módszertan, általános menedzsment, közkapcsolati és közösségi gazdálkodási kérdések megvitatása), különböző készségfejlesztő tréningekre (retorika, prezentációs és beszédírási képességek elsajátítása), meghívott kárpátaljai és magyarországi előadókkal, szakemberekkel való beszélgetésekre, valamint az e-learning alapú oktatásra, amelynek keretében társadalomtudományi, filozófiai, elemzési és közgazdasági ismeretekre tehetnek szert a felvételt nyert hallgatók.

„A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző egyedisége abban rejlik, hogy a résztvevők a kiscsoportos projektmunka során megismerkedhetnek különböző államigazgatási intézmények működésével, fejleszthetik tárgyalástechnikai és prezentációs készségeiket, illetve betekintést nyerhetnek a közösségépítés különböző folyamataiba” – mondta Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója.

Az érdeklődők augusztus 19-ig jelentkezhetnek a programra az MCC honlapján keresztül. A pályázóknak háromkörös felvételire kell készülniük: az első körben a jelentkezők önéletrajzát és motivációs levelét várják a szervezők, a második fordulóba továbbjutottaknak pedig egy rövid logikai és szókincstesztet kell kitölteniük. Ezután a felvételi követelményeknek megfelelt legjobb 40 pályázó személyes beszélgetésen vesz részt, amely alapján kerül kiválasztásra a program legfeljebb 15 résztvevője. A négy hétvégéből álló, egyenként háromnapos képzés szeptember 25-én Beregszászban veszi kezdetét, majd november közepén Ungváron, február elején Brüsszelben folytatódik, és április közepén Budapesten zárul. Amennyiben a vírushelyzet nem teszi lehetővé a személyes alkalmak megtartását, a képzés távoktatási formában valósul meg.

A képzésről és a jelentkezésről bővebb információ a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző honlapján (karpataljaivezetokepzo.mcc.hu) olvasható.