Az ukrán szabadság zsoldosai

2020. július 29., 09:15 , 1017. szám

Azok után, hogy néhány napja szakadár fegyveresek a Donyec-medencei demarkációs vonal mentén elterülő senki földjén végeztek az ukrán hadsereg egyik észt állampolgárságú katonájával, ismét szóba kerültek az ukrán hadseregben szolgáló külföldiek.

Petro Porosenko elnök 2015 novemberében írta alá azt a törvényt, amely lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy szolgálatot teljesítsenek az ukrán hadseregben. 2016-ban jelent meg a rendelet, amely szabályozta toborzásukat. A dokumentum értelmében a külföldiekkel azután köthető szerződés, hogy megvizsgálják ukrajnai tartózkodásuk jogszerűségét és az előéletüket.

A strana.ua az Egyesített Erők Műveletének parancsnokságánál szolgálatot teljesítő forrásától úgy tudja, a hadsereg Donyec-medencei alakulataiban több mint 100 külföldi állampolgár teljesít szolgálatot.

„Legálisan szolgálnak, az ukrán törvényekkel összhangban, amelyek lehetővé teszik a külföldiek számára a szolgálatteljesítést. Az általános feltételek mellett szolgálnak, ugyanolyan fizetést és ellátást kapnak, mint a többi katona. A legtöbben a volt szovjet köztársaságok állampolgárai, ideértve a balti államokat is, másodikak létszámukat tekintve Kanada és az Egyesült Államok állampolgárai” – mondta el a magát megnevezni nem kívánó katonatiszt.

„A dandáromban két kanadai állampolgár szolgál, egy amerikai, egy belorusz és egy orosz. A felük ideológiai meggyőződésből érkezett – harcolni az oroszok ellen. Ezek a srácok nacionalista nézeteket vallanak. Három külföldink harcol 2014 óta, két srác – egy amerikai és egy kanadai – egy évvel ezelőtt érkezett. A külföldiek másik része már kiképezve érkezik ide, szolgáltak az amerikai hadseregben, még harci tapasztalatot is szereztek Afganisztánban és Irakban. Ezek nem nacionalisták, más céljaik vannak. Nem titkolják, azért jöttek, hogy lássák, hogyan harcolnak az oroszok. És bár azt állítják, hogy nem szolgálnak a hadseregeikben, nehéz ezt elhinni, azonnal kiszúrod a profikat. És ezek kiváló szakemberek. Valószínűleg ez álca, és ők más államok szolgálatban lévő katonák. Nyilván érdekes államuk hadserege számára ez a fajta harci tapasztalat” – mondta el a portálnak egy a frontvonalon harcoló katona.

Annyi bizonyos, hogy a legkülönfélébb múltú külföldi személyek bukkannak fel az ukrán hadseregben. A legtöbbet talán az állítólag Irakot is megjárt amerikai Craig Langről írta a világsajtó, akiről kiderült, hogy egy floridai kettős gyilkosság ügyében keresi az Interpol. Az ukrán hatóságok a nemzetközi körözés alapján őrizetbe vették az időközben leszerelt veteránt, aki szabadúszóként angolórákat adott és megnősült. Hamarosan azonban elhagyhatta a börtönt, házi őrizetbe került, miután kiderült, hogy az ukrán hadsereg mellett két „informális” fegyveres alakulatban is szolgált: a Jobb Szektor Önkéntes Ukrán Hadtestben és a Grúz Légióban. Úgy látszik, ennyi elég volt a preventív intézkedések enyhítéséhez. Utóbb ugyan ismét előzetes letartóztatásba helyezték az amerikait, ám tény, hogy Ukrajna egyelőre nem adta ki Langet az Egyesült Államoknak.

(hk)