Ekkor nyílhatnak meg az európai határok az ukránok előtt

2020. július 29., 20:18

Az Európai Unió akkor nyitja meg határait az ukrán állampolgárok számára, amikor az országban naponta legfeljebb 480 koronavírusos esetet fognak regisztrálni két héten át folyamatosan – jelentette ki Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos az Európai Gazdasági Társasággal rendezett online találkozón, amelyről a korrespondent.net számolt be.

„Sok múlik kifejezetten az ukránokon. Ha valamennyien fegyelmezetten felvesszük maszkjainkat, abbahagyjuk a zsúfolt helyek látogatását, ez jelentősen befolyásolja a statisztikákat, s akkor átállhatunk statisztikailag a 24 (aktív Covid–19 eset – a szerk.) 100 000 lakosra az utóbbi két hét során. Ahhoz, hogy elérjük ezt a számot, arra van szükségünk, hogy 14 napon át legfeljebb napi 480 eset legyen regisztrálva. Ma 800, 900, 1000 esetet regisztrálunk (naponta – a szerk.)” – mondta el Ljasko.

Korábban jelentették, további 13 ország nyitotta meg a határait az ukránok előtt. Dmitro Kuleba felszólította az ukránokat, hogy utazás előtt tanulmányozzák az adott ország határátlépési szabályait. A külügyminiszter véleménye szerint ugyanakkor a közeljövőben nem várható, hogy a schengeni országok is megnyitják határaikat az ukrán polgárok előtt.

(korrespondent.net/Kárpátalja)