Felmérés: Apadó remény

2020. július 29., 14:17 , 1017. szám

Ha a közeljövőben tartanák az ukrajnai elnökválasztást, a legtöbb szavazatot Volodimir Zelenszkij hivatalban lévő elnök és Jurij Bojko, az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) párt társelnöke kapná – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport július második felében készült felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda, a korrespondent.net és a strana.ua ismertet.

Támogatottság

Zelenszkijt a megkérdezettek 30,3%-a támogatná, míg Jurij Bojko a szavazatok 14,4%-át könyvelhetné el, a harmadik Petro Porosenko exelnök pedig a 13,7%-át. Ily módon Zelenszkij és Bojko jutna a választások második fordulójába. Ugyanakkor a felmérés készítői rámutatnak, a válaszadók 11,9%-a még nem döntötte el, hogy kire adja a szavazatát, további 8,5%-uk pedig kijelentette, hogy a legközelebbi választás alkalmával nem megy el szavazni.

Ami a pártok versengését illeti, Zelenszkij pártja, a Nép Szolgája (SZN) és az OPZZS vezet. Azon választók körében, akik bizonyosan elmennek szavazni, s azt is elhatározták már, hogy kire adják a voksukat, 28% választaná a Nép Szolgáját, míg az OPZZS a voksok 15,5%-ára számíthatna. Porosenko pártja, az Európai Szolidaritás 14,3%-kal végezne a harmadik helyen, a Julija Timosenko-féle Haza 10%-ra számíthatna. A legutóbbi felméréshez hasonlóan most is csak ez a négy párt lépné át a parlamentbe jutási küszöböt.

Az ötszázalékos küszöb alatt, de a mérési hibahatáron belül tanyázik a Radikális Párt (4%), valamint az Erő és Becsület (3,5%). Ugyancsak a 3%-ot meghaladó eredményt érne el Sarij Pártja és a Szabadság. A Hrojszman-féle „Ukrán stratégia” támogatottsága 2,8%, a Hang parlamenti párté viszont mindössze 2,4%. A többi politikai erő támogatottsága nem éri el az 1,5%-ot.

Korábbi felmérések azt mutatták, hogy az OPZZS támogatottsága 20%-hoz közeli, lemaradása az SZN mögött pedig 10% alá csökkent.

Bizalom

Bizalom tekintetében is Zelenszkij áll a legjobban, amennyiben a megkérdezettek 41%-a bízik benne, 53% pedig nem. A második helyezett Volodimir Hrojszman volt miniszterelnökben 27% bízik, míg 63% nem, Bojko a válaszadók 23%-ának bizalmát élvezi, 57%-ét viszont nem. Vitalij Klicsko kijevi polgármester bizalmi/bizalmatlansági mutatója 22%/67%, míg Dmitro Razumkov házelnöké 21%/46% (ugyanakkor őt a megkérdezettek 23%-a nem ismeri). Julija Timosenko eredménye 20%/74%, de őt is alulmúlja Petro Porosenko a maga 19%/76%-os, abszolút negatív csúcsot jelentő mutatójával.

Ami Denisz Smihal kormányfőt illeti, benne csupán a megkérdezettek 11%-a bízik, 25%-uk nem ismeri, több mint a felük pedig nem bízik benne.

Érdekesség, hogy a válaszadók 11%-a úgy nyilatkozott, megbízik Andrij Portnov jogászban, aki a Janukovics-érában az Elnöki Adminisztráció helyettes vezetője volt, 41% azonban nem ismeri őt, további 42% pedig nem bízik benne.

Választói elégedettség

Volodimir Zelenszkij elnök tevékenységével a válaszadók 36%-a elégedett, 56%-uk elégedetlen. Razumkov munkáját 24% tartja kielégítőnek, 55% elégedetlen vele. Smihal munkáját mindössze 12% dicsérte, negyedük nem tudta értékelni, 37% pedig elégedetlen.

A Legfelső Tanács tevékenységével közel 10% volt elégedett, majdnem 80% viszont elégedetlennek bizonyult.

Gazdaság

A megkérdezettek 66%-a szerint romlott az országban a gazdasági helyzet az elmúlt fél évben. Ezen belül 30 százalék szerint a romlás jelentős, 36% kisebb mértékű romlást érzékelt. Csupán 24% vélte úgy, hogy az elmúlt fél évben nem változott a helyzet az országban, s 8% szerint javult a helyzet kisebb vagy nagyobb mértékben. Mindössze a válaszadók 17%-a számít javulásra a következő hat hónapban, 40% további romlást vár, 35% szerint pedig nem fog változni a helyzet.

A válaszadók 19%-a úgy vélte, hogy összességében jó irányba haladnak a dolgok Ukrajnában, 68% viszont ezzel ellentétes véleményen volt.

A korábbi felmérések eredményeivel összevetve a javulásra számítók aránya tovább csökkent, ezzel párhuzamosan apad a remény a társadalmon belül, s változatlanul a kiábrándultság a legtöbbek által megtapasztalt érzelem – mutatnak rá a szociológusok.

(hk)