Izgalmasnak ígérkezik a VII. Kárpátaljai Szobrásztábor

2020. július 29., 17:24

A tavalyi különleges témához kapcsolódva idén is a család és annak fontossága kerül az immáron hetedik alkalommal sorra kerülő Kárpátaljai Szobrásztábor fókuszába. Az augusztus 3–16. között szervezendő művésztábor részleteiről Matl Péter szobrászművész és fia, Matl Árpád, a Pro Arte Munkács civil szervezet elnöke és alelnöke tartottak tájékoztatót a sajtó képviselőinek Magyarország Beregszászi Konzulátusának Gulácsy termében július 29-én.

A 2013-ban alapított Pro Arte Munkács civil szervezet kidolgozta annak a Kárpátaljai Szoborútnak a koncepcióját, amely a megye magyar- és ruszinlakta településeit öleli magába. Az itt elhelyezett szobrokkal elsősorban az ide látogató turisták figyelmét szeretnék felhívni, hogy látogassanak el a félreesőbb falvakba is, fellendítve ezzel a falusi turizmust. Ebben partnerekre találtak, s így támogatja az elgondolást Magyarország ungvári és beregszászi külképviselete, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a Munkácsi Járási Állami Közigazgatási Hivatal, valamint a Visegrádi Csoport (V4) magyar elnöksége. A szobrásztábor egy több éves program, amelynek legfőbb szempontjai a magyar identitás és kultúra propagálása, maradandó köztéri alkotások elhelyezése Kárpátalja településein, határon átnyúló és egymást segítő kulturális projektek létrehozása, a felállított szobrokkal a turisták vonzása és a falusi turizmus fejlesztése, s egy új, nemzetközi turisztikai útvonal létrehozása.

Az eseményen elsőként Szilágyi Mátyás főkonzul köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte az idei szobrásztábor hivatalos partnereit: Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumát, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ), valamint a Beregszászi Polgármesteri Hivatalt. „A Pro Arte Munkács civil szervezet 2014 óta tartja meg évről évre szobrásztáborait, amelyek fontosak a térség, így egész Kárpátalja kultúrájának népszerűsítése, a turizmus fejlesztése, illetve a határokon átívelő kapcsolatok erősítése szempontjából” – húzta alá a főkonzul, hozzátéve: „A szobrásztábor ars poeticája abban összegezhető, hogy a művészeknek különös felelősségük van az emberek, a különböző nemzetek és nemzetiségek, s az egyes országok közötti kapcsolatok erősítésében, a viták megoldásában, az egymás iránti bizalom erősítésében, s a megértés kialakításában.”

A különböző alapanyagokból készült alkotások hat beregszászi járási településen kerülnek majd kiállításra. A tábort a szervezők Kárpátalja művészeti és kulturális értékeinek és a helyi magyar értékek megismerését is szolgáló programokkal színesítik, valamint az ott részt vevő művészek alkotásaiból a konzulátuson egy kiállítás is várható a közeljövőben.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke elmondta, hogy amikor 2014-ben először találkozott a szobrásztáborral, úgy gondolta, hogy ez egy rendkívül értékes kezdeményezés, amelyet a KMKSZ-nek is támogatnia kell. „A kezdeményezés legfőbb értéke abba rejlik, hogy a községeinket, városainkat nemzetközileg elismert művészek gondolkodásra serkentő alkotásai szépítik, ez pedig kulturális és turisztikai szempontból egyaránt nagyon fontos” – fűzte hozzá.

„Ez a misszió, amit felvállaltunk, már betölti Kárpátalját, s a mostani alkotások szinte be fogják fejezni a beregszászi szoborgyűrűt” – emelte ki Matl Péter szobrászművész, aki a 15 kilométeres szoborutat, mint egy új turisztikai produktumot, a kulturális turizmus első fecskéjének nevezte a vidéken. „Ezzel az a szándékunk, hogy új kultúrterek is létrejöjjenek, s szebbé tegyük falvainkat” – szögezte le. Ismertette, hogy a 2020-as szobrásztábor különlegessége, hogy első ízben fognak készülni kerámiaszobrok is kültéri égetés technikával, amely egy óriási attrakció, s előreláthatólag augusztus 14-én kerül majd sor rá.

Matl Árpád, a tábor főszervezője tájékoztatott arról, hogy az elmúlt szobrásztáborok gyümölcseként 44 alkotás készült, amelyeket 32 településen helyeztek el. „Civil szerveztünk egy olyan missziót vállalt magára – s művészekként mi a művészetet pártoljuk Kárpátalján –, amely idehozza a nemzetközi művészetet, s az olyan településeket ajándékozzuk meg elsősorban, amelyek kicsit félreesnek a főbb turisztikai útvonalaktól, ezáltal igyekszünk felpezsdíteni ezeken a helyeken is az életet” – fogalmazott Matl Árpád reflektálva a megvalósulni tűnő tervükre, amely szerint olyan útvonalakat hoznak létre a szobrokkal, amelyeket kerékpárral egy nap alatt, gyalogosan 2-3 nap alatt körbe lehet járni. A járásban több biciklivel bejárható szoborgyűrűt is létrehoznak, amelyek mindegyike Beregszász központú. Matl Árpád felvázolta azt a koncepciójukat is, hogy a már meglévő nemzetközi szoborutat kiszélesítik, s a Kárpátaljával határos országok mindegyikét bevonva olyan turisztikai útvonalat hoznak létre, amely áthalad Lengyelországtól Szlovákián, Magyarországon keresztül Romániáig, érintve Kárpátalja azon határ menti településeit, amelyek kevésbé ismertek a turisták számára. Ennek várható eredményei között szerepel új turisztikai desztinációs pontok kialakulása, a meglévő útvonalak megerősödése, a közterületek és szolgáltatások minőségi fejlődése is.

A 2020-as szobrásztábor résztvevői Vjacseszláv Vinykovszkij, Ruszin Emma, Konsztantyin Szinickij, Bohdan Korzs, ifj. Hidi Endre, Vaszil Román művészek.

A szobortábor záróünnepségére – amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi – Beregszász főterén, a kerámiaszobrok égetésére pedig a Jánosiban található Barna György Stadionban kerül sor.

Csuha Alexandra