Mircea Lucescu a Dinamo élén!

2020. július 29., 08:10 , 1017. szám

A minden idők egyik legrövidebb nyári szünetét töltő ukrán labdarúgás elmúlt hetének kétségkívül legnagyobb szenzációját az jelentette, hogy a bajnokság végét követően menesztett Olekszij Mihajlicsenkót Mircea Lucescu váltja majd a Dinamo Kijev élén.

A 75. életévében járó román edzőmatuzsálem jelenleg a világ legidősebb aktív trénere, és pályafutása legsikeresebb időszaka is Ukrajnához köti. 2004-ben nevezték ki a Sahtar Donyeck élére, ahol nem egészen 13 év alatt 22 trófeát nyert a klubbal. A narancssárga-feketékkel nem egyszer törtek borsot a kijeviek orra alá, ami alatt Lucescunak több olyan megnyilatkozása is volt, amelyben nem éppen szimpatikusan beszélt legfőbb riválisukról.

A Dinamo leghűségesebb szurkolói éppen ezért nem fogadták osztatlan örömmel az elmúlt másfél évtized során a fővárosiak legádázabb ellenségének számító Lucescu fővárosba költözését, amit azóta már számon is kértek Ihor Szurkisz klubelnökön. A legfanatikusabbak arra vetemedtek, hogy egy Dinamo-sállal bekötötték a klubbal legnagyobb sikereket elérő Valerij Lobanovszkij szemét azon az emlékművön, amely a stadion bejáratánál van elhelyezve, mondván, a megboldogult szakember jobb, ha nem is látja, hogy ki veszi majd át a helyét…

Mircea Lucescu legfőbb segítője az az Alekszandr Szpridon lesz, akivel korábban a Sahtarnál és a Zenitnél is dolgozott, de az edzői stábban helyet kapott azért két kijevi kötődésű tréner, Oleh Huszev és Mihail Mihajlov is.

(tamási)