A KMKSZ nyilatkozata

2020. augusztus 3., 12:45 , 1018. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Elnöksége szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak tartja, hogy az ukrán egészségügyi hatóságok a vörös besorolású országok kategóriájába helyeztek olyan szomszédos országokat, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, ahol mind az Egészségügyi Világszervezet, mind más tekintélyes szakmai szervezetek szerint is jóval kedvezőbbek a járványügyi statisztikák, mint Ukrajnában.

Ez a döntés sok százezer ukrán állampolgárt érint hátrányosan, ellehetetleníti a határ menti kapcsolatokat, s jelentős gazdasági veszteségeket okoz az országnak.

A KMKSZ nyomatékosan kéri az ukrán hatóságokat, hogy mihamarabb vizsgálják felül ezt a döntést, s a járványügyi helyzet becslésénél olyan nemzetközileg is elfogadott tényezőket vegyenek figyelembe, amelyek alkalmasak a fertőzésveszély reális megbecsülésére.

Az átmeneti időszakban is fontosnak tartjuk a kölcsönösség elvének betartását, a határtól számított harminc km-es övezetben való karanténmentes közlekedés lehetőség biztosítását ukrán részről is.

2020. 08. 03.

A KMKSZ Elnöksége