A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának diplomaátadó ünnepsége

2020. augusztus 4., 17:27 , 1018. szám

A koronavírus-járvány okozta korlátozások miatt zárt körűen került megrendezésre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának diplomaátadó ünnepsége augusztus 4-én. Ezen alkalomnak a beregszászi római katolikus templom adott otthont, ahol az intézmény hetvenöt végzős hallgatója ünnepélyes keretek között vehette át a várva várt diplomáját.

Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, melyet Molnár János római katolikus plébános, Margitics János főiskolai református lelkész és Marosi István görögkatolikus lelkipásztor közösen celebráltak.

Ezt követően Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola megbízott rektora köszöntötte a végzős hallgatókat és a megjelent vendégeket. Beszédében hangsúlyozta, hogy bár a koronavírus-járvány sok mindent elrabolt a hallgatók utolsó félévéből, de arra esélye sem volt, hogy a legfontosabbat elvegye: az iskolapadban töltött évek emlékét, az ott köttetett barátságokat, a közösen megszerzett élményeket és persze a közben megszerzett szaktudást.

Soós Katalin, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának igazgatója is dicsérő szavakkal köszöntött minden végzős hallgatót. „Egy rendhagyó tanév rendhagyó diplomaátadóján lehetünk együtt, amelynek nagyon örülünk, és nagyon hálásak vagyunk” – emelte ki beszédében. Majd megköszönte a szakgimnázium munkatársainak kitartó és szorgalmas munkáját. A büszke diplomásokat pedig jókívánságaival és bátorsággal felvértezve engedte ki a nagybetűs életbe.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a járványügyi helyzetre való tekintettel levélben köszöntötte a Rákóczi-főiskola szakgimnáziumának végzős hallgatóit. A levelet Molnár Andrea, a főiskolai titkárság vezetője ismertette. Ezután Maruzsa Zoltánnak, Magyarország Kormánya köznevelésért felelős államtitkárának videoköszöntőjét tekinthették meg a megjelentek.

Ezt követően Ferku Szilveszter III. évfolyamos szociális munka szakos diák tartott köszöntőbeszédet a végzős hallgatók nevében. Emellett Király István III. évfolyamos számvitel és adóügy szakos diák előadásában meghallgathattuk az Ismerős Arcok Nélküled c. dalát.

Az év diákja díjat ebben a tanévben Gécse Karolina Angéla, IV. évfolyamos alkalmazott matematika szakos diák érdemelte ki és vehette át ünnepélyes keretek között.

A végzős diákok fogadalomtételét követően a diplomák ünnepélyes átadására került sor. A diplomákat Soós Katalin, a Rákóczi-főiskola szakgimnáziumának igazgatója, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Csernicskó István, a II. RF KMF megbízott rektora, valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke adták át a diákoknak.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke kihangsúlyozta, hogy ez a diplomaátadó ünnepség mindannyiunk örömére szolgál, hiszen életünk során az ünnepek, ceremóniák meghatározó szerepet töltenek be. Emellett kiemelte, hogy a szakgimnázium rendkívül fontos szerepet tölt be a kárpátaljai magyarság oktatási rendszerében, hiszen ebben az intézményben a diákok nemcsak általános tudást, hanem konkrét szaktudást is szereznek. Szimbolikus jelentősége van annak, emelte ki az elnök úr, hogy az ősi római katolikus templomban került sor a diplomaátadó ünnepségre, hiszen a magyarság is ősidők óta jelen van itt, Kárpátalján. Végezetül hangsúlyozta, hogy reményeink szerint, ahogy eddig is, úgy a jövőben is a kárpátaljai magyarság megmarad és fejlődik szülőföldjén.

Kopinczu Krisztián