A benei, csetfalvai, nagymuzsalyi, sárosoroszi, illetve a mezőgecsei óvodák is részesültek a KMKSZ egészségügyi adományából

2020. augusztus 6., 15:13

Augusztus 6-án tovább folytatódott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) óvodák karantén utáni újraindítását segítő adományakciója. Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára juttatta, illetve adta át a címben felsorolt intézmények számára az egészségügyi felszereléseket, eszközöket.

A KMKSZ kulturális titkára az akcióval kapcsolatosan elmondta: A Szövetség már a járvány, illetve a karantén bevezetése elején tisztában volt azzal, hogy az ukrán egészségügyi rendszer nincs felkészülve a Covid–19 miatti epidémia kezelésére. Ezért a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítványa (KMKSZ JA) már akkor adománygyűjtésbe kezdett. Az összegyűlt anyagi forrásokból elsőként a megyei egészségügyi központok részesültek, vagyis azok a helyszínek, ahol ténylegesen kezelésben részesítették a koronavírusos betegeket. Ezenkívül a mentőszolgálatok, öregek otthona, gyermekotthonok, rendelő-intézetek stb. jutottak hozzá elsők között a KMKSZ által nyújtott egészségügyi felszerelésekhez. Júniusban már oldódott egy kicsit a járványhelyzet, így az óvodák is végre megnyithatták kapuikat, viszont, ahogy az majd a későbbiekben kiderült, csak egyetlen hétre. Ekkor érkezett az intézmények felől – a KMKSZ alapszervezetein keresztül – a KMKSZ irányába az a kérés, hogy szükségük volna egészségügyi védőfelszerelésre, hiszen anélkül nem tudják biztosítani a gyerekek számár a megfelelő higiéniás feltételeket, így a karanténhelyzet során kialakult szabályoknak sem tudnak eleget tenni. A KMKSZ JA ezeket be is szerezte, viszont az óvodák egy hét után kénytelenek voltak bezárni, így akkor a felszerelések nem kerültek kiosztásra. Mivel Kárpátalja jelenleg a sárga színű zónába került, bízunk abban, hogy az óvodák végre újra fogadhatják a gyerekeket, és ezt mi, a KMKSZ-nél is szeretnénk segíteni, így a napokban minden megvásárolt felszerelés, eszköz kiosztásra kerül az intézmények számára.

Mezőgecsében Mester András, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkára, a település polgármestere, illetve Popovics Katalin, a KMKSZ helyi alapszervezeti elnök adták át, a KMKSZ JA által vásárolt egészségügyi egységcsomagot a település óvodájának.

Az adománycsomagok átlagtartalma: 300 orvosi maszk, 600 gumikesztyű, 3 darab 5, illetve 1 darab 1 literes fertőtlenítőszerből, 2 darab klórcsomag (amelyekben egyenként 333 db tabletta van) és egy digitális lázmérő.

Pécsi Éva, a benei intézmény vezetője elmondta, hogy óriási segítséget jelentenek számukra az átadott egészségügyi eszközök. Ezenkívül a járási tanügyi osztálytól kaptak még egy digitális lázmérőt, illetve különböző fertőtlenítőszereket. A szülők már jelezték felénk, hogy szeretnék, ha gyermekeik ismét óvodába járhatnának, így körülbelül 40 gyerekre számítunk – fogalmazott az igazgató asszony.

A Sárosoroszi Csodafurulya óvodában (17 gyerek) Badó Edina, a csetfalvai intézményben (25 gyerek) pedig Alekszej Katalin vezetőnők vették át az adományokat.

Nagymuzsalyban Pataki Vera, illetve a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, Jakab Erika fogadta az adományokat. Az intézményben jelenleg 32 gyerek jár, nekik is nagyon nagy segítséget jelent a mostani akció, hiszen már nagyon vágynak vissza a társaikhoz, az óvodába – mondta el az óvodavezető.

Ezt követően Jakab Erika elkísért bennünket, a település újonnan épített, viszont még nem átadott óvodájába, amely a magyar kormány által indított Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretein belül valósult meg a KMKSZ közreműködésével. Az alapszervezeti elnök elmondta: nagyon reméli, hogy 1-2 hónapon belül átadásra kerül az objektum, és a gyerekek végre birtokukba vehetik az európai színvonalú berendezésekkel felszerelt intézményt.

D. P.