Felmérés: Tovább tart a kormánypárt mélyrepülése

2020. augusztus 7., 10:44

Az államfő pártjának, a Nép Szolgájának támogatottsága a felére esett vissza, de még mindig az ország első számú politikai erejének mondhatja magát – írja az Ukrajinszka Pravda a Rejting Szociológiai Csoport felmérését ismertetve.

Amennyiben a parlamenti választásokat az előttünk álló hétvégén rendeznék, a Nép Szolgája párt végezne az élen, amely a szavazók közel 26%-ának voksaira számíthatna azok körében, akik részt szándékoznak venni a választásokon, s azt is eldöntötték már, hogy kire adják a voksukat. Az Ellenzéki Platform – Az Életért a szavazatok 17,6%-ára, az Európai Szolidaritás 15,7%-ra, a Haza 10,4%-ra számíthatna. A további sorrend: Oleh Ljasko Radikális Pártja (4,8%), Erő és Becsület (4,6%), Hrojszman Ukrajnai Stratégiája (3,2%), Sarij Pártja és a Szabadság (3-3%). A többi párt támogatottsága nem éri el a 3%-ot.

Látható, hogy a Nép Szolgája támogatóinak száma egyetlen esztendő alatt a felére esett vissza: 2019 augusztusában–szeptemberében még a választók 60-65%-a volt kész a pártra szavazni a jelenlegi 26%-kal szemben.

Ezenkívül csupán a megkérdezettek 20%-a vélte úgy, hogy a helyes irányba haladnak a dolgok Ukrajnában, míg 68% ezzel ellentétes véleményen volt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)