Beszélgetés dr. Jakab Lajossal, a KMKSZ képviselőjelöltjével

Helyhatósági választások Ukrajnában

2020. augusztus 8., 14:29 , 1018. szám

Dr. Jakab Lajos 1968-ban született Badalóban, és immáron 20 éve a település családorvosa. 2017-től ő a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Badalói Alapszervezetének elnöke, illetve az elmúlt 5 évben a Beregszászi Járási Tanácsban a földviszonyok, a vidékfejlesztés és a természeti tartalékok felhasználásának kérdéseivel foglalkozó bizottság KMKSZ-képviselője.

– Hogyan látják a bizottságban az ukrán reformcsomagok megvalósíthatóságát?

– Az elmúlt 5 évben a különböző, az ukrán kormány által előírt reformcsomagok kivitelezésén dolgoztunk a fentebb említett bizottság kötelékében. A reformoknak köszönhetően az egészségügyi intézmények „központi” finanszírozásban részesülnek, ami azt jelenti, hogy lakosságorientálttá vált a támogatás, vagyis: a páciensek után kapod az állami finanszírozást. Az új rendszer még eléggé döcögve halad előre, nincs megfelelő összhang a különböző intézmények, illetve az állami apparátus között. Azonban az is elmondható, hogy az 5 év során a járásban a családorvosi rendelők új bútorokat, számítógépes eszközöket kaptak az ukrán állam finanszírozásával, viszont az intézmények teljes és korszerű felújítása Magyarország Kormánya által valósult meg.

A beszélgetés során a KMKSZ képviselőjelöltje örömét fejezte azzal kapcsolatban, hogy a településen állami finanszírozásból egy új családorvosi rendelő épül, amely hamarosan átadásra is kerül.

– A KMKSZ milyen rendezvényeket szervez a településen?

– Január 1-jén kezdjük a rendezvénysorozatot, amikor is megemlékezünk Petőfi Sándor születésnapjáról. Aztán március 15-én megemlékezünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Körülbelül 5 éve rendszeresen megszervezzük az egészségnapot, amelyen a helyi, illetve a környező települések lakosai ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, illetve koleszterinszint-mérésben részesülhetnek, valamint tájékoztatást kapnak az egészségükkel kapcsolatban. Amit nagyon jó kezdeményezésnek tartok, településünkön megszervezésre kerül a véradási nap, amikor is minden évben átlagosan 50 ember vért ad a faluban, ezzel nagy segítséget nyújtva másoknak. Ez mindkét fél számára hasznos, hiszen a véradás alkalmával egy széles körű szűrővizsgálaton esik át a véradó. Ezenkívül rendszeresen részt veszünk 7-8 helyi gazdával a Magyarok Kenyere programban is. Novemberben – a KMKSZ szervezésében – a Munkács és Szolyva közötti gyalogmenetben is elindulunk, amelyben a málenkij robotra elhurcoltakról emlékezünk meg, és rójuk le tiszteletünket a Szolyvai Emlékparkban.

A családorvos fontosnak tartotta elmondani, hogy ő a gyülekezet presbitereként, illetve a KMKSZ alapszervezeti elnökeként helyi szinten mindig azt szorgalmazta, hogy ezek a megemlékezések egy istentisztelet keretein belül kezdődjenek, majd ezt követően kerüljön sor a hivatalos tiszteletadásra.

– Mit mondana a Covid–19-ről? Hogyan telt el az elmúlt időszak?

– A járványhelyzet elején azt vettem észre, hogy az emberek nagyon fegyelmezetten kezelték a kialakult problémakört. Azonban itt szeretnék hangot adni annak, hogy a karantén első hónapjában legelsőként a KMKSZ által kaptunk/kapott a beregszászi egészségügy különböző védőfelszereléseket, eszközöket, fertőtlenítőszereket. Majd az idő múltával állami segítség is érkezezett, később pedig több turnusban, több helyről is érkeztek támogatások. A járvánnyal kapcsolatban én azt látom, ahogy telik az idő, az emberek egyre inkább belefáradnak az egészbe, egyre türelmetlenebbek, ami egyébként érthető is, hiszen a korlátozások sok ember vagy család életét írták át. Mindezek ellenére az is elmondható, még Kárpátalján belül is, hogy a Beregszászi járás egy úgynevezett „egészségszigetet” képez, ugyanis itt regisztrálták a legkevesebb megbetegedést a megyében. Ez arra utal, hogy az itteni emberek még mindig betartják az előírt járványügyi óvintézkedéseket. Más járásokban viszont nagyon sok, több száz esetet regisztráltak már eddig, ezért óvatosnak kell lenni, mert a szűkebb környezetünkben is bármikor felütheti a fejét egy-egy gócpont.

– Mit tart a legfontosabbnak képviselőjelöltként?

– Súlyához vagy arányaihoz mérten megfelelően tudjam képviselni a rám bízott település érdekeit. Nagyon nehéz kilobbizni az ukrán államnál a különböző támogatásokat, az útjavításról nem is beszélve. Számtalan beadványt nyújtottunk be az évek során, a válaszadás viszont vagy elmaradt, vagy nemleges volt, vagy pedig kitért, és nem a témával kapcsolatosan érkezett felelet a kérdésre/kérésre. Harcolunk a bürokráciával. Ezenkívül fontosnak tartom, hogy az emberek észrevegyék azt, hogy elsősorban a magyar érdekvédelmi szervezetekre számíthatnak – mint ez már nagyon sokszor így történt – a jogaik érvényesítésében. Pártok jönnek, mennek vagy éppen nevet változtatnak, viszont a KMKSZ már 30 éve azon dolgozik, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradjon szülőföldjén, illetve érdekeik érvényre jussanak ebben az országban. Mi mindig itt vagyunk, a KMKSZ-re mindig lehet számítani.

– Milyen tervei vannak?

– Elsősorban azt szeretném, ha minél előbb beindulna a most még épülő új rendelőnk. Hála Istennek, egy jó helyi kollektívát tudhatok magam mellett. A képviselői munkával kapcsolatban még sok a kétség, pontosan még nem tudni, hogy milyen síkon, rendszerben fog zajlani a tevékenység menete. Az új Beregszászi járás Beregszász központtal nagy eredmény, viszont sok a hátulütője is. Megváltozott a járás nemzetiségi összetétele, a magyarság aránya körülbelül 40%-os, amely azt eredményezi, hogy talán még nehezebb lesz az érdekeinket érvényesíteni, ami viszont nagyobb és szorosabb összefogásra ösztönöz bennünket, kárpátaljai magyarokat.

Dankai Péter