A minimálbér emelésétől a költségvetési bevételek növekedését remélik

2020. augusztus 9., 09:18

A minimálbér Volodimir Zelenszkij elnök által javasolt megemelése 5000 hrivnyára növelni fogja a központi költségvetés bevételeit – jelentette ki Marjan Zablockij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője az Ukrajina 24 tévécsatorna műsorában, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertetett.

„Ez jelentéktelen növekedés, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az állami költségvetésből finanszírozott munkahelyen a polgárok 20-25%-a dolgozik, azaz a pénzeszközöknek csak egy része hárul az állami költségvetésre. Mindannyian tudják, problémánk van azzal is, hogy sokan alacsonyabb fizetéseket vallanak be, árnyékban fizetik ki, és ezért ez az intézkedés önmagát fogja egyensúlyba hozni. Ez lehetővé teszi, hogy kissé növekedjék az állami költségvetés bevétele, másrészt, hogy kissé növekedjék az állami alkalmazottak bére” – mondta el a képviselő.

Zablockij jelezte azt is, ma nemcsak Ukrajnának vannak problémái a költségvetési hiánnyal.

„Például az Egyesült Államok költségvetési hiánya a GDP 17%-a, nekik se lesz könnyű” – jegyezte meg.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Volodimir Zelenszkij elnök sürgősségi törvényjavaslatot nyújtott be a Legfelső Tanácsnak, melynek értelmében szeptember 1-jétől a jelenlegi 4723-ról 5000 hrivnyára emelnék Ukrajnában a minimálbért.

(unian.ua/Kárpátalja)