A színjátszó szakkör záróműsora Beregszászban

2020. augusztus 9., 15:15 , 1019. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által szervezett „Fókuszban a tehetség a színjátszás terén” színjátszó szakkör záróműsorára került sor augusztus 7-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola udvarán található filagóriában.

A Covid–19 okozta járvány­ügyi karantén következtében a már hagyományos nyári tábor helyett a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szakkör formájában valósította meg ezt az alkalmat, betartva ezzel minden – a koronavírus-járvány miatt – bevezetett egészségügyi előírást.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója a műsor megnyitóján elmondta, hogy a program célja továbbra is ugyanaz, mint a korábbi években: a gyerekeket színpadi mozgásra, színpadi gyakorlatokra, élethelyzetekre tanítani – ezt az idén is elérték. „A fő cél elsősorban az, hogy a gyerekek jól érezzék magukat” – mondta az irodaigazgató asszony.

A járványügyi helyzetre való tekintettel és a szabályok betartása érdekében két kis létszámú csoportra bontották a szakkörre jelentkező fiatalokat, akik mindössze napi hat órát vehettek részt a foglalkozásokon. A csoportok oktatói Gál Natália, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színésznője és Mónus Dóra, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológia Tanszéke Magyar Tanszéki Csoportjának oktatója és a beregszászi színház segédszínésze.

„A gyerekekkel való munka mindennél csodálatosabb, mert nemcsak átadunk nekik valami értéket, nemcsak tanítjuk őket valamire, hanem ebből mi is épülünk” – hangsúlyozta Gál Natália.

A tábor a karantén tematikája köré épült. Az oktatók és a táborozók próbáltak olyan dolgokat bemutatni ezen a záróműsoron, amelyek épp ebben a karanténhelyzetben aktuálisan érdeklik a gyerekeket. Ami kíváncsivá teszi őket, vagy kérdéseket fogalmaz meg bennük, hogy a szakkör végére élményekkel és tudással gazdagodjanak a fiatalok.

A szakkör megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság közbenjárásával.

K. K.