A tűzelhalás

2020. augusztus 11., 12:42 , 1018. szám

A tűzelhalás az Erwinia amylovora baktérium által okozott súlyos növényi betegség. A kórokozó gazdanövényei a rózsafélék családjába tartozó 33 nemzetség kb. 130 faja, köztük az alma, a körte, a birs, a naspolya és számos dísznövény. A tűzelhalás faj 16 törzsét különböztették meg különböző földrajzi helyekről, különböző növényekről vett minták alapján.

A betegség kórokozója Észak-Amerikában honos. Először 1880-ban publikáltak róla, kórokozóját akkor Micrococcus amylovorusnak nevezték el. Európába 1957-ben került át, először Angliában jelent meg.

Ukrajnában első alkalommal 1999-ben fedezték fel Csernyivci megyében. Később Kárpátalján is felbukkant a Beregszászi, a Nagyszőlősi, az Ungvári és az Ilosvai járásokban. Mára sikerült likvidálni a betegséget.

A tűzelhalás elnevezés egyértelműen utal a kórokozó fertőzésének égésszerű tüneteire. A fák fekélyes sebeiben, fertőzött rügyeiben telel át a baktérium, majd meleg (legalább 15 oC), párás, esős időben kezd fertőzni a virágon keresztül, ahonnan a hajtások szöveteibe terjed tovább. A szél, a madarak és a rovarok terjesztik egyik növényről a másikra a kórokozót. A rovarkártevők elleni védekezés rendkívül fontos a tűzelhalásos betegség kialakulásának megelőzésében.

A kór tünetei a következők. A virágok elfeketednek, a hajtásrész pásztorbotszerűen visszahajlik. A fertőzött ágakon tejszerű, majd megbarnuló baktériumnyálka látható, a háncs puha és barna lesz. Gyümölcsfertőzés esetén leggyakrabban a fiatal, éretlen gyümölcsök fertőződnek meg, az érett gyümölcsökön ritkán alakulnak ki tünetek. A gyümölcsök előbb szürkészöldek, majd vizenyősek lesznek, később megbarnulnak, megfeketednek, mumifikálódnak és a fán maradnak vagy lehullanak.

A betegség megelőzéséhez szükséges a fák folyamatos szemrevételezése, a fertőzött részek eltávolítása legalább 40–60 cm-es egészségesnek látszó hajtásrésszel. Emellett nagyon fontos az eszközök fertőtlenítése, különben a betegség visszaszorítása helyett éppen az ellenkező hatást érjük el: terjeszteni fogjuk a kórt. A vágószerszámokat minden metszést követően fertőtleníteni kell oly módon, hogy néhány másodpercre háztartási hypo 10%-os oldatába mártjuk. A lemetszett ágrészeket, hajtásokat meg kell semmisíteni, azonnal el kell égetni, esetleg mélyen el kell ásni.

Virágzás előtt réztartalmú szerek permetezésével lehetséges a védekezés. Fontos kiemelni, hogy a rézkészítmények csak megelőzésre és helyileg használhatók, hiszen kontakt készítmények, emellett virágzó kultúrában alkalmazva komoly virágkárosodást s ezzel termésveszteséget okozhatnak. Az elhúzódó virágzási idejű fajtákon a virágok leszedése megakadályozza a fertőzés kialakulását.

Mihajlovszka Júlia, Erika Harcsij