Koronavírus: A második hullámra készülve

2020. augusztus 12., 18:07 , 1019. szám

Ukrajna újabb lélektani határt tört át a koronavírus elleni küzdelemben azzal, hogy immár egy hete meghaladja a napi ezret az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az országban.

Ülésezéssel a járvány ellen

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter múlt szombati sajtótájékoztatóján jelezte, Ukrajna mindjárt két negatív csúcsot is megdöntött egyetlen nap leforgása alatt: 1489 mostantól az új rekord a 24 óra alatt regisztrált fertőzöttek számát tekintve, s a kórházi ellátásra szoruló betegek száma sem nőtt még soha ilyen gyors ütemben. A tárcavezető azt üzente a lakosságnak, hogy szigorítani fogják a járvány miatt bevezetett szabályok betartásának ellenőrzését, s még több tesztet végeznek.

Ezt ígérte a kormány is élén Denisz Smihal miniszterelnökkel. Emellett fogadkoztak, hogy mostantól még sűrűbb ülésezéssel igyekeznek megfékezni a járványt.

A beígért szigorból a lakosság egyelőre nem tapasztalhatott meg túl sokat, érthetetlen intézkedésekből viszont jutott a mögöttünk hagyott hétre is.

A Krím is lezárva

Miután Kijevben a szomszédos Magyarországot, Szlovákiát és Lengyelországot is a súlyosan fertőzött, vörössel jelölt országok közé sorolták (holott ezekben az országokban az aktív betegek száma lényegesen alatta marad az ukrajnai mutatónak), minap úgy határoztak, hogy a Krím közigazgatási határán kialakított átkelőhelyeket is lezárják ideiglenesen. A hivatalos ok a járvány terjedésének megakadályozása volt, bár ismert, hogy a Krímen a fertőzöttek száma jóval kisebb, mint Ukrajnában.

A közösségi médiában többen emlékeztettek, hogy Oroszország július közepén engedélyezte ismét az ukrán polgárok szabad belépését Oroszországba egy „friss” PCR-teszt birtokában, s honfitársaink mindjárt el is indultak nyaralni a Krímre. A hírek szerint még Viktor Medvedcsuk, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt politikai tanácsának elnöke is a Krímen üdül a családjával. A tréfás kedvűek szerint a Zelenszkij-csapat azért záratta le a határt, hogy megzavarja az ellenzéki politikus nyaralását. Mindenesetre a mostani kormánydöntéssel Ukrajna immár nemcsak a gáztól, a villamos energiától és a víztől fosztotta meg az Oroszország által bekebelezett Krím félszigetet, hanem a turistáktól is. Ahogy azt már megszokhattuk, csak keveseknek jutott eszébe, hogy a megszállt területek lakói elvben ukrán állampolgárok, akiket ezzel a döntéssel elvágtak az anyaországuktól.

Az elnök mozgósít

A jelek szerint az ország vezetői is ráébredtek a járványhelyzet súlyosságára. Volodimir Zelenszkij hivatalának tájékoztatása szerint az elnök felszólította a kormányt, hogy ellenőrizze az ország kórházait, felkészültek-e a koronavírus-járvány második hullámára. A Miniszteri Kabinetet kötelezték egyebek mellett, hogy maradéktalanul biztosítsa az egészségügyben dolgozók ellátását egyéni védőeszközökkel. Önmagáért beszél, ha a járvány elleni küzdelem ötödik hónapjában a kormányt erre még mindig figyelmeztetni kell.

„Ukrajna képes a mozgósításra szükség esetén. Ideje, hogy a kormány mozgósítsa erőit, hogy elkerülje a koronavírus-fertőzés második hullámát, amelynek súlyos következményei lehetnek nemcsak a gazdaságra, hanem az emberi tőkénkre is” – buzdította népét és hivatalnokait az államfő.

A lelkesítő szavak hatását ugyanakkor nagyban rontotta, hogy hétfőn kiderült, Viktor Ljasko közegészségügyi főorvos a súlyos járványhelyzet ellenére szabadságra ment…

További tízezer kórházi ágy

Közben a szokásos hétfői konferenciahívásos tanácskozáson, amelynek az államfő is rendszeres résztvevője, elhangzott: ha a 24 óra folyamán regisztrált új koronavírusos esetek száma az országban meghaladja a kétezret, a Covid–19 okozta halálesetek száma napi 40-50-re növekszik.

„Az ukránoknak világosan el kell magyarázni a karantén szabályait és sajátosságait. Az embereink felelősségtudók, de meg kell értenünk, hogy mire kell készülniük, mi az adaptív karantén. Meg kell magyaráznunk az embereknek, hogy miért van az egyik város a vörös övezetben, a másik pedig a zöldben – okította alárendeltjeit Zelenszkij.

Ugyancsak hétfőn jelentették, hogy az Egészségügyi Minisztérium hozzálátott a koronavírus elleni küzdelembe a második „hullámban” bevonni tervezett kórházak előkészítéséhez. A tárca tájékoztatása szerint ez több mint 10 ezer új kórházi ágyat jelent. Az érintett kórházak intenzív osztályain 851 hely s 1442 lélegeztetőkészülék áll rendelkezésre.

Sztepanov emlékeztetett, a betegek számának gyors növekedése miatt az első hullám kórházaiban a telítettség mára meghaladta az 50%-ot. A média korábban arról számolt be, hogy a Harkivi Infektológiai Kórházban és Lemberg (Lviv) megye kórházaiban is alig van már szabad ágy.

Magyarország kikerült a „vörösök” közül

Kárpátalján a helyzet változatlan, azaz megyénk teljes területére a sárga járványügyi besorolás marad érvényben – legalábbis az illetékes Környezetvédelmi és Vészhelyzeti Állami Bizottság e heti üléséig mindenképpen.

Az egyetlen pozitívum, hogy az ukrán hatóságok hétfőtől Magyarországot a vörös, azaz súlyosan fertőzött országok kategóriájából a zöldek közé sorolták át, Szlovákiával egyetemben. Korábban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nyilatkozatban kérte az ukrán hatóságokat, hogy vizsgálják felül Magyarország vörös besorolását, szakmailag megalapozatlannak és átgondolatlannak nevezve a döntést. A zöld besorolás eredményeként a Magyarországról beutazóknak többé nem kell két hétre önkéntes karanténba vonulniuk, vagy méregdrága PCR-teszttel kiváltani a karantént.

Az MTI emlékeztet, az ukrán kormányzat augusztus 1-jétől változtatott a külföldi országok vörös, illetve zöld besorolásán. Zöld zónába ezentúl azokat az országokat sorolják, amelyekben az elmúlt két hét alatt nem haladta meg a 30 százalékot a betegek számának növekedése, illetve a százezer lakosra eső betegek száma az ukrajnaiét. Az adatokat hetente vizsgálják felül. Két hete az ukrán egészségügyi tárca által közzétett adatok szerint azért került Magyarország a vörös zónába, mert a növekedés 108,5 százalékos volt az előző két hét alatt, noha Magyarországon százezer lakosra csak 2,26 beteg jutott, ami sokkal jobb volt az ukrajnai adatnál, amely akkor 33,02 volt.

(ntk)