Az ukránok többségének ismerősei közül senki nem betegedett meg a koronavírustól

2020. augusztus 14., 12:21

A megkérdezett ukránok 83,2%-a azt állítja, hogy hozzátartozói, barátai és ismerősei közül senki nem betegedett meg a koronavírustól – derül ki a Szocis Központ és a Razumkov Központ közös júliusi felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A válaszadók 13,7%-a jelentette ki, hogy vannak barátai, hozzátartozói, akik átestek a betegségen.

Ezenkívül az ukránok 30,3%-át rendkívül aggasztja a Covid–19 világjárvány miatt kialakult helyzet, további 35,9%-uk pedig elismerte, hogy inkább nyugtalanítja őket ez a helyzet, mint sem.

A megkérdezettek 38,9%-a veszélyes betegségnek tartja a koronavírus fertőzést, ám olyannak, amellyel az egészségügy rövidesen megbirkózik. Viszont 38,5% úgy gondolja, hogy a betegség jelentette veszélyt némileg eltúlozzák. Mindössze 18,3% van azon a véleményen, hogy a Covid–19 katasztrofális következményekkel járhat az emberiség számára.

Arra a kérdésre, vajon nőtt-e az elmúlt hónapban a kockázata annak, hogy valaki megbetegedjék a koronavírustól, 48,9% azt felelte, hogy a kockázat változatlan, 21,1% szerint nőtt a kockázat, 14,9% szerint csökkent, további 15,1% pedig megtagadta a válaszadást, vagy nem tudott válaszolni a kérdésre.

Így értékelték a megkérdezettek az ukrán kormányzat tevékenységét a koronavírus elleni küzdelem terén:

  • 46,1% szerint a hatalom tesz valamit, de ez nem elégséges;

  • 21,2% úgy véli, a hatalom semmit nem tesz a pandémia leküzdése érdekében;

  • 21,0% gondolja úgy, hogy a kormány minden lehetségest elkövet.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)