Választási koalíciók tagjaként próbál önkormányzati tisztségeket szerezni az RMDSZ az erdélyi szórványban

2020. augusztus 19., 08:30 , 1020. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási koalíciók tagjaként próbál önkormányzati tisztségeket szerezni az erdélyi Beszterce-Naszód és Hunyad megyékben a szeptemberi önkormányzati választásokon.

A Krónika napilap közölte minap, hogy a Beszterce-Naszód megyei és a Beszterce városi választásokon a szövetség jelöltjei a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – Pro Románia Párt – RMDSZ választási koalíció közös listáján fognak szerepelni.

Hasonlóra nem volt még példa a szövetség történetében.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője az MTI-nek elmondta: a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) korábban arról határozott, hogy kizárólag a Szövetségi Elnökség előzetes jóváhagyásával jöhetnek létre az önkormányzati választásokat megelőző, más politikai erőkkel megkötött, helyi vagy megyei jelölési vagy választási egyezségek.

Hozzátette: a Beszterce-Naszód megyei esetek mellett az RMDSZ Hunyad megyében is választási szövetség részeként próbál megyei önkormányzati mandátumot szerezni, csak míg Besztercén a baloldali pártokkal, Hunyadon a jobboldali Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárttal (PNTCD) szövetkezett.

„Azért kötöttünk koalíciót Beszterce-Naszód, illetve Hunyad megyében, mert ezek szórvány megyék, ahol a magyar közösség részaránya kevesebb, mint öt százalék, így nem tudtunk részt venni a döntéshozatalban. Hunyad megyében a magyar közösség demográfiai súlya 3,6 százalék, emiatt a megyei tanácsban 16 éve nincs képviseletünk. A PNL–RMDSZ–PNTCD választási szövetség közös jelöltlistáján az 5., biztos bejutó helyen az RMDSZ jelöltje szerepel, ezáltal ismét részt veszünk majd a megyei döntéshozatalban” – magyarázta a szóvivő. Hozzátette: a Beszterce-Naszód megyei szövetség által 12 év kiesés után tudják biztosítani a magyar képviseletet a Beszterce-Naszód megyei tanácsban, ahol az RMDSZ-jelöltje a 6. helyen szerepel, valamint megtartani a Beszterce városi magyar önkormányzati képviselői helyet. Itt az RMDSZ jelöltje az 5. helyen van.

Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke úgy vélte, mindkét hely biztos befutónak számít.

(MTI/Kárpátalja)