Az NBU kitartana az 5%-os inflációs cél mellett

2020. augusztus 22., 18:42

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) úgy véli, hogy a jelenleg 5%-os inflációs cél csökkentése egyelőre korai lehet – idézi a jegybanknak a Facebook közösségi oldalon megjelent közleményét a zn.ua.

„Az NBU 5%-os inflációs célját csak öt évvel ezelőtt állapították meg, és csak tavaly sikerült elérni. A vállalkozások és a lakosság inflációs várakozásainak, vagyis a jövőbeni áraktól való félelmük csökkentése érdekében a központi bankok általában sok éven át azonos szinten tartják az inflációs célt” – mutat rá a nemzeti bank.

Megjegyzik, hogy az infláció 5% +/- 1 százalékpont közötti tartományban tartását tekintik elfogadhatónak. A kisebb eltérések nem ártanak a gazdaságnak. De ha az infláció jelentősen eltér a céltól, akkor az NBU intézkedéseket foganatosít a megadott folyosóba való visszatérés érdekében.

A Nemzeti Bank úgy véli, hogy az „ideális” inflációs rátának „bizonyos távolságot kell tartania a kétszámjegyű értékektől, de nem lehet túl közel a nullához”.

„A fejlett országokban az inflációs cél általában 2% körül van. A fejlődő országokban ez valamivel magasabb, mivel a fejlett országokhoz való felzárkóztatásuk érdekében jobban kell ösztönözni a gazdaságot. Ez általában 3–5%. Ezért az NBU-nak viszonylag magas az inflációs célja, amelyet nincs értelme növelni” – áll a közleményben.

(zn.ua/Kárpátalja)