Creative reklámügynökség – színesebbé teszik a világot

2020. augusztus 23., 17:40 , 1020. szám

A jó reklám elkerülhetetlen módon hatással van ránk. Felkelti az érdeklődésünket, hat az érzelmeinkre, vágyat ébreszt, kíváncsivá tesz. A reklámügynökségek dolga pedig az, hogy a megrendelők számára biztosítani tudják azokat a reklámozási tereket és szolgáltatásokat, melyek minél több „nézelődőt” vonzzanak az adott termék köré. A reklámiparról Pógár Tamással, a Creative reklámügynökség megálmodójával és vezetőjével beszélgettünk.

– Honnan indult az ötlet, hogy a reklámiparban helyezkedj el?

– Végzettségem szerint turisztikai szakmenedzser vagyok, de a Debrecenben eltöltött tanulmányi éveim alatt sikerült betekintést nyernem a reklámok világába. Miután hazatértem Kárpátaljára, egy másik reklámügynökségnél kezdtem dolgozni, ahol elsajátíthattam a propagálás csínját-bínját, továbbá testközelből találkozhattam a városi reklámszolgáltatás kivitelezésének különböző módjaival. 2013-ban pedig úgy döntöttem, hogy egyedül is szerencsét próbálok. Pályáztam az induló Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Programon, és nyertem is, amely támogatás nagyban elősegítette a vállalkozásom fejlődését. Ekkorra már sikerült kialakítani egy olyan csapatot, akikkel tudtam, hogy sikerül kiszolgálni a sorban álló megrendelők elképzeléseit.

– Hogyan működik a reklámügynökségetek? Milyen szolgáltatásokat tudtok biztosítani?

– Három fő ága van a Creative-nek: digitális grafikai tervezés, nyomdaipari termékek, valamint külső-belső reklámok és dekorációk készítése. Általában minden egyes munkafolyamat három lépésből áll: megtervezzük, előállítjuk és kihelyezzük – óriásplakátjaink egész Kárpátalja területén megtalálhatóak.

– Kik veszik igénybe a szolgáltatásaitokat?

– A megrendelőink több mint kétharmada egyéni vállalkozó, de bizalommal fordulnak hozzánk üzleti láncok, kereskedelmi egységek, nonprofit szervezetek és különböző intézmények egyaránt.

– Milyen hatással volt a koronavírus okozta karantén­időszak a reklámokra és a munkátokra?

– Természetesen negatív hatással, hisz teljesen leálltunk, és tettük ezt úgy, hogy fogalmunk sem volt, hogy ez a kényszerpihenő mennyi ideig tart majd. Bár pont kapóra jött, hogy abban az időszakban elég sok ünnep és szabadnap volt, így a másfél hónapnyi munkastop alatt „csupán” 3-4 heti munka esett ki. Ahogy enyhültek a korlátozások, a megrendelőink száma úgy nőtt: a vállalkozók próbáltak kitörni és beindítani a reklámozási folyamatokat, aminek köszönhetően ismét volt munkája az egész csapatnak.

– Hány alkalmazottat foglalkoztatsz?

– Három teljes és három részidős munkatársunk van. A teljes időben dolgozók a Muzsalyi úton található műhelyben dolgoznak, míg a részidős munkások tartják karban az óriás­plakátokat, illetve időközönként cserélik azok reklámfelületeit. A Kossuth tér 7. szám alatt található irodában születnek meg a különböző ötletek, míg a műhelyben a kivitelezési folyamatra kerül sor.

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Aki a mai világban, és főleg itthon, Kárpátalján nem tervez, és nem akarja bővíteni a vállalkozását, az akár le is húzhatja a redőnyt. Folyamatosan bővülünk, az eszközbeszerzés sosem áll le. Az elmúlt években sikerült felújítani a gyártórészleget is, így a téli időszakban is egy nagyobb, fűtött helyen folyhat a munka, s a munkatársak is komfortosabban érezhetik magukat munkaidőben. Igyekszünk piacképesek lenni, és minden hozzánk betérő megrendelőnek teljesíteni a kívánságát. Keressenek bizalommal a ZSUK telefonos szaküzletben található irodámban.

SD