Nyílt levél Ukrajna elnökének

2020. augusztus 25., 16:45 , 1021. szám

Tisztelt Elnök Úr!

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség felháborítónak tartja és mélységesen elítéli azt a magyarellenes cselekvéssorozatot, mely az utóbbi napokban odáig fajult, hogy mára a kárpátaljai magyar kisebbség megfélemlítve, egzisztenciálisan is veszélyeztetve érzi magát saját szülőföldjén. Az ukrán rendvédelmi szervek augusztus 20-án megszakították az aknaszlatinai katolikus templomban tartott ünnepi misét bombariadó gyanújával. A hatóságokhoz beérkezett névtelen bejelentések alapján további két templomot üríttettek ki és vizsgáltak át. Mélységesen megdöbbentő, hogy mára a templomokban sem érezhetik magukat biztonságban az etnikai kisebbségek. Az ünnepi misék megzavarása mellett a kárpátaljai magyar közösség augusztus 20. és 21.-én két fenyegető levelet is kapott, melyben közösségünk kipusztításával és szülőföldünkről való elűzésünkkel fenyegetnek a névtelen „hazafiak”.

Meggyőződésünk, hogy egy Európai Unióba tartó jogállamban megengedhetetlen az olyan szélsőséges nacionalista szervezetek működése és tevékenységük büntetlenül hagyása, melyek egy, az országban élő – ukrán állampolgárságú – etnikai kisebbség helyzetének megoldását annak fizikai felszámolásában látják. Figyelembe véve a cselekedet társadalmi súlyosságát, elengedhetetlennek tartjuk a felelősök mielőbbi előállítását, és a további kisebbségellenes cselekedetek megakadályozását. Úgy véljük, az ukrán államnak kötelessége garantálni a saját állampolgárai biztonságát

Éppen ezért Szövetségünk arra kéri Önt, mint Ukrajna Alkotmányának letéteményesét és őrét, hogy vegye személyes felügyelete alá az ügy kivizsgálását a rendvédelmi szervekkel. Követeljük, hogy a hatóságok mielőbb vonják felelősségre az elkövetőket, a törvény teljes szigorával járjanak el, példát statuálva, hogy a jövőben ilyen ne történhessen meg egyik ukrajnai kisebbséggel sem.

Úgy véljük, hogy az efféle magatartások a félelemkeltést és a nemzetiségek közötti béke megbontását célozzák, s mint ilyenek, sértik Ukrajna nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit, s valamint hátráltatják az ország Európai Unióhoz való közeledését.

Beregszász, 2020. 08. 25.

A KMKSZ Elnöksége