Döntött a parlament: nő a minimálbér

2020. augusztus 26., 16:16 , 1021. szám

A Legfelső Tanács keddi rendkívüli ülésén megszavazta azt a Volodimir Zelenszkij elnök által benyújtott törvénymódosító indítványt, melynek értelmében szeptember 1-jétől 5000 hrivnyára nő a minimálbér Ukrajnában.

Az indítványt 295 „igen” szavazattal fogadta el a törvényhozás a minimálisan szükséges 226 helyett. Ezzel 277 hrivnyával nő a minimálbér.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter jelezte, hogy a parlament döntésével a Nyugdíjalap 1,7 milliárd hrivnya pótlólagos bevételhez juthat a társadalombiztosítási adóból. A várakozások szerint további 1,2 milliárd hrivnya oszlik el a helyi és a központi költségvetések között személyi jövedelemadó formájában.

Denisz Smihal miniszterelnök Telegram-üzenetében hangsúlyozta, hogy ezzel a lépéssel sikerül összhangba hozni a minimálbért a tényleges létminimummal, ezenkívül, a kormány reményei szerint, az ukrán termékek iránti fogyasztói keresletet is serkenteni tudják.

Alternatív módosító indítvánnyal állt elő Natalija Korolevszka az Ellenzéki Platform – Az Életért frakció részéről, amelyben 5000 helyett 7500 hrivnyára javasolta emelni a minimálbért. Julija Timosenko (Haza) módosító indítványában az elnökhöz hasonlóan 5000 hrivnyás minimálbért javasolt megállapítani, ám törvényben rögzítette volna, hogy 2021. január 1-jétől a minimálbér 6000 hrivnyára nő, július 1-jétől pedig 6500 hrivnyára. A kormánypárti többség mindkét javaslatot elvetette.

A továbbiakban a parlament utasította a miniszteri kabinetet, hogy írjon ki pályázatot Ukrajna nagy állami címerének vázlatára. Az elképzelést több képviselő is ellenezte. Volodimir Vjatrovics az Európai Szolidaritás részéről emlékeztetett, hogy ez már a negyedik pályázat e tárgyban. Véleménye szerint a háromágú szigony tökéletesen megfelel erre a célra. Az indítványt végül 279 honatya támogatta, az Európai Szolidaritás és a Haza frakcióinak tagjai többségükben tartózkodtak a szavazásnál.

Az Ukrajinszka Pravda ezzel kapcsolatban emlékeztet, hogy Ukrajna hivatalos állami címere az arany háromágú szigony kék pajzsban. Státusza szerint ez kiscímer. Az ukrán Alkotmány 20. cikkelye alapján ugyanakkor a háromágú szigony Ukrajna nagy állami címerének fő eleme. A nagycímer kérdése jelenleg megoldatlan.

(hk)