Járvány: Pánik és közöny

2020. augusztus 26., 15:50 , 1021. szám

A járványhelyzet nincs tekintettel se a nyárra, se a nemzeti ünnepekre: Ukrajnában a napi új megbetegedések száma immár tartósan másfél–kétezer fő között mozog, a járvány kezdete óta megfertőződötteké pedig meghaladta a 100 ezret.

Az aktuális negatív rekordot múlt pénteken állította fel az ország, amikor 2 328 új esetet jelentettek egyetlen nap alatt. Miközben a járvány kezdete óta már több mint 52 ezren meg­gyógyultak, az aktív betegek száma meghaladja az 53 ezret, a halálos áldozatoké pedig kedden 2 318-ra nőtt.

Jól érzékelhető megdöbbenést váltott ki az országban, hogy a hétvégén jelentették, megfertőződött Julija Timosenko, a Haza párt emblematikus alakja. Az 59 éves politikus állapota a hírek szerint súlyos.

Eközben Kárpátalján a fertőzöttek száma meghaladta a hétezret. A régióban Ungvár a legfertőzöttebb település, ahol a megyei állami adminisztráció keddi adatai szerint már 1222-en megfertőződtek. A legkevesebb beteget (94) a Beregszászi járásból jelentették eddig.

Még több vörös és narancssárga zóna

Az Ukrán Környezetvédelmi és Vészhelyzeti Állami Bizottság augusztus 20-i rendkívüli ülésén felülvizsgálta az ország régióinak járványügyi besorolását. Ennek eredményeként tovább nőtt a vörös és narancssárga besorolású régiók száma.

A vörös zónába sorolták Ivano-Frankivszk megye Horodenkai, Tiszmenicjai és Koszivi járásait, valamint Kolomiját; Lemberg (Lviv) megyében Szambir városát; Odessza megyében Biljajivkát; Rivne megyében mostantól Dubno és Osztoroh városok, valamint a Kosztopili, Radivilivi és Rivnei járások egyaránt a vörös zónába tartoznak; ezenkívül Csernyivci megyében a Zasztavnai és a Kicmani járások, továbbá a megyeközpont Csernyivci is.

Ami Kárpátalját illeti, a hatóságok a narancssárga zónába sorolták Ungvár, valamint az Ungvári, Perecsenyi és Técsői járások mellett immár Csapot és az Ökörmezői járást is. A sárga zónában említi a hivatalos tájékoztatás megyénk régiói közül Munkácsot, Husztot, valamint a Nagyszőlősi, Ilosvai, Munkácsi, Rahói és Szolyvai járásokat.

A régiók új besorolása hétfőtől, augusztus 24-től lépett életbe és 14 napra szól.

Pánik és közöny

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter igyekezett megnyugtatni a lakosságot: annak ellenére, hogy gyorsan növekszik a koronavírusos esetek száma, Ukrajnában továbbra is az adaptív karantén van érvényben, és az Egészségügyi Minisztérium nem számol annak lehetőségével, hogy az egész országot karanténba zárja.

„Nálunk adaptív karantén van érvényben, amely különféle veszélyszinteket határoz meg. Vagyis nem gondolunk most az egész ország bezárására, amint azzal néhányan rémisztgetnek. Éppen azt mondjuk, hogy a járványügyi helyzettől függően a különböző régiókban eltérő veszélyszint vezethető be. Sőt, még ha vörös veszélyességi szintet vezetnek is be, azt két hétig tartják fenn” – hangsúlyozta a tárcavezető.

A vörös és narancssárga zónák lakosságát azonban általában nemigen nyugtatják meg az efféle nyilatkozatok. Lembergben (Lvivben) a hírek szerint kisebb pánik tört ki, amikor el kellett halasztani a városi tanács ülését, mivel kiderült, hogy megfertőződött a városháza több mint két tucat dolgozója, továbbá egy városi tanácsi képviselő és a polgármester egyik helyettese is. Andrij Szadovij polgármestert azzal gyanúsították meg, hogy el akarta titkolni a városházán történteket, holott a hivatal dolgozói rengeteg polgárral érintkeznek nap mint nap, azaz számtalan lehetőségük van továbbadni a fertőzést.

Csenyivcire viszont, amely most csatlakozott a vörös városok táborához, éppen ellenkezőleg, a közöny a jellemző. A hatóságok panaszkodnak, hogy az emberek nem tartják be a karanténszabályokat, egymást érik a lakodalmak, az éttermi mulatságok.

Másodszor is elkapható a fertőzés?

Már arra is van példa a bukovinai „fővárosban”, hogy valaki másodszor is elkapja a fertőzést. Alisza Hriscsenkova csernyivci mentőorvos a Facebook közösségi oldalon számolt be a saját esetéről, amelyet a korrespondent.net tett közkinccsé.

„Nem titok, hogy Ukrajnában zajlik a Covid–19 második hulláma. De vajon biztonságban vannak-e azok, akik már átestek a betegségen? Naivan azt gondoltam, hogy a villám nem csap kétszer ..., de igen ... Igen, hirtelen megbetegedtem” – fogalmazott.

Azt írta, ugyanazokat a tüneteket észlelte, mint az első alkalommal: hirtelen hőmérséklet-emelkedés, köhögés és a szaglás teljes elvesztése.

„Nem tudtam elhinni, hogy ez lehetséges. A koronavírussal szembeni immunitásom kicsit több mint két hónapon keresztül tartott ki... És ezúttal még szörnyűbb és nehezebb... A betegség súlyos, kiszámíthatatlan” – írta Hriscsenkova.

Iskola és védőmaszk

Továbbra is sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, miként folyik majd az oktatás iskoláinkban a járvány közepette. A vörös övezetekben egyértelmű a helyzet, hiszen ott bezárnak az iskolák, áttérnek a távoktatásra. De mi lesz a többiekkel?

Legutóbb Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos szolgált ezzel kapcsolatban információval egy konferencián. Ezek szerint a járvány szempontjából kedvező helyzetben lévő régiókban a pedagógusok védőmaszk nélkül tarthatják meg a tanórákat, amelyeken a gyerekeknek sem kell maszkot viselniük. Ugyanakkor a tantermen kívül, a szünetekben diáknak és tanárnak egyaránt kötelező az orrot és a szájat takaró védőmaszk viselete. A narancssárga övezetekhez tartozó iskolákban a tanároknak arcvédő pajzsot is viselniük kell óra közben – idézi a szakembert a mukachevo.net.

(ntk)