Szélsőjobboldali hazafiak intéztek fegyveres támadást baloldali patriótákat szállító busz ellen Harkiv közelében

2020. augusztus 28., 14:43

Szélsőjobboldali radikálisok támadtak automata fegyverekkel és botokkal a Patrióták az életért baloldali szervezet aktivistáit szállító kisbuszra az országúton csütörtök délután Harkiv közelében, az incidensnek négy súlyos sebesültje van – adta hírül a strana.ua hírportál.

A radikálisok több autóval üldözték a baloldaliak buszát, amely megpróbált egérutat nyerni. A támadók Lubotin település határában egyik autójukkal elállták a busz útját, majd automata fegyverekből tüzet nyitottak rá, szétlőtték a kerekeit és betörték az ablakait, füstbombát dobtak a belsejébe, a menekülő utasok némelyikét a videofelvételek tanúság szerint agyba-főbe verték.

Illja Kiva parlamenti képviselő, a Patrióták az életért szervezet vezetője videonyilatkozatában azt állította, hogy aktivistáit a Nemzeti Hadtest és az Azov félkatonai szervezet tagjai támadták meg. A honatya felszólította Volodimir Zelenszkij elnököt és a rendvédelmi szerveket, hogy fékezzék meg a szélsőjobboldaliak utcai tombolását, emlékeztetve arra, hogy két nappal korábban fegyveres támadást követtek el egyik embere ellen Kijev központjában.

Néhány órával később a rendőrség elfogta a támadókat Harkiv megye területén. Az eset kapcsán Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes Facebook-oldalán azt ígérte, hogy a rendőrség a jövőben keményen és elvszerűen fog reagálni minden erőszakos provokációra, kövessék azt el „baloldaliak, jobboldaliak, vörösek vagy kékek”. Az erőszakos cselekmények elkövetői kézre lesznek kerítve és büntetőjogi felelősségre lesznek vonva – tette hozzá.

Zelenszkij még csütörtök este köszönetet mondott a Nemzeti Rendőrség munkatársainak a baloldali aktivistákat szállító busz támadóinak gyors elfogásáért.

(vb/karpat.in.ua)