Kárpátaljai hazajárók a kisugolykai karszthídnál

2020. szeptember 2., 13:42 , 1022. szám

A Técsői járásban található természeti látványosság sok jelentkezőt vonzott.

A Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet, rövidebb nevén a Kárpátaljai Hazajáró Egyletet 2019-ben alapította Bíró András és Varju Zoltán honismereti és túravezető, hogy népszerűsítsék Kárpátalja és a Kárpát-medence területén található természeti kincseket. Nem titkolt céljuk továbbá, hogy kialakítsák a fiatalokban a természet és a haza iránti szeretetet, valamint összekössék a kárpátaljai természetjárókat a Kárpát-medence hasonló gondolkodású honfitársaival.

Augusztus 29-én, szombaton az Uglya–Sirokoluzsanszkij Természetvédelmi Területen található karszthídhoz vették az irányt.

– A szezon kezdetén négy családdal kerestük fel a Técsői járásban található karszthidat, mely egyedülálló sziklaformáció Kárpátalja területén. Mivel nagyon sokan nem jártak még itt, ezért úgy döntöttünk, hogy újabb alkalmat szervezünk ide – számolt be oldalukon Bíró András, a Kárpátaljai Hazajáró Egylet elnöke. – 2020-ban immár 12. alkalommal indultunk el, hogy felfedezzük szülőföldünk egy szegletét. […] Az a tény, hogy 33-an jelentkeztek túratársnak, bizonyítja, hogy a karszthíd továbbra is vonzó.

A mostani csapat Beregszászból indult. A karantén miatt úgynevezett telekocsi módszerrel utaztak, azaz többen saját járművükkel indultak útnak, s a szabad helyeikre csatlakoztak hozzájuk más jelentkezők. Száz km-nyi autóút megtétele után érkeztek meg a résztvevők a gyalogtúra-útvonal kiindulópontjához. A 300 m-es szintemelkedés a gyerekeknek sem jelentett különösebb nehézséget, az erdei ösvényen át vezető három km-es útszakaszt a legfiatalabb, négyéves résztvevő is sikerrel teljesítette. A karszthídhoz felérve a népes társaság minden tagja átvehette oklevelét. Nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklése után az ugyancsak túrázóként érkező Bernáth Tamás református lelkipásztor mondott hálaimát és kért áldást a nap további részére, majd a résztvevők közösen elmondták a Miatyánkot. Ezután szabadprogram következett, ki-ki elfogyaszthatta elemózsiáját, fényképeket készítve örökíthette meg az élményt. Az egyórás pihenő után a túrázók felüdülve vágtak neki a visszaútnak. Lent, a hegyi patak friss vizénél kissé felüdülhettek, hogy a hazaúton még betérjenek a közeli Darva (Kolodne) község görögkatolikus fatemplomához, mely egyike a legöregebb kárpátaljai fatemplomoknak. A XVII. században épült műemlék főbb részeit még 1472-ben emelték. Az ún. Tisza-menti típusba tartozó templom híres freskóiról, ikonjait az Ungváron található Kárpátaljai Megyei Boksay József Képzőművészeti Múzeum őrzi. A jobb sorsa érdemes műemlék sajnos elhanyagolt állapotban van. Csak remélni lehet, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak rá.

A következő túrát szeptember 5-ére, szombatra hirdette meg az egylet, amikor is az ilosvai járási Iloncára (Ilnicja) vezet a hazajárók útja, ahol az Elvarázsolt Vidék Nemzeti Park (Zacsarovanij kraj) csodás szikláit és tájait járják majd be. A családbarát kirándulás során könnyű, viszonylag sík terepen át vezet az út, a távolság egy irányban legfeljebb hat km.

Szeptember közepén az 1709 m-es Negrovecre (Fekete-bérc) szerveznek gerinctúrát, ahonnan Alsó- és Felsőkalocsa festői látványa tárul elénk. A kétnapos túrát 14 éves kortól hirdetik; szombat reggeli indulást követően a Szinevéri-tóhegyről, a magasból láthatják a résztvevők a gyönyörű tengerszemet. Ezt követik az Árpád-vonal bunkerei, a medvepark, illetve az alsókalocsai falumúzeum. A szállás (igény szerint sátor) elfoglalása után másnap teherautóval a Pisokonja-gerinc aljáig utaznak, onnan kezdődik a 14 km-es túra a gerincre.

További információt a túrákról a https://hazajarokarpatalja.wixsite.com/itthonvagy honlapon, az egylet Facebook-oldalán vagy a karpatutazo@gmail.com e-mail-címen, a +380-66-553-0445-ös vagy a +380-66-707-7523-as telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.

SE