A munkácsi nyugdíjasklub új otthonának felavatása

Olvasói levél

2020. szeptember 2., 11:50 , 1022. szám

A Munkácsi Magyar „Életet az Éveknek” Nyugdíjasklub új, remélhetőleg végleges otthonba költözött a napokban. A tagság már több helyiségben koptatta az ülőalkalmatosságokat, de mindenütt csak vendégnek tekintették a mindenkori lelkes csapatot, mert nem rendelkezett saját címmel ellátott (bejelentett) székhellyel. Még az a fonák helyzet is előfordult, hogy a szervezet címéül a valamikori elnök asszony családi házának címe szolgált. De ez már a múlté.

Az új otthon kiutalásának a története is megérne egy misét: a mostani állapot előtt két másik próbálkozás is volt – maga az Odüsszeia lehetett ilyen a múltban.

De harmadjára mégis siker koronázta a törekvéseinket, hisz megkaptuk a Rákóczi-kastély eléggé lepusztult állapotú alagsori helyiségét, nem utolsósorban a kastélyban működő festőművészeti szakiskola igazgatója, Szerhij Kirejev hathatós támogatásának köszönhetően. Persze, ehhez szükség volt még Korolyova Erzsébetnek, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezete elnök asszonyának lankadatlan fáradozásaira is. Ezután már „csak” a felújítás maradt hátra. Mi, nyugdíjas emberek ilyen feladatot egymagunk nem tudtunk volna elvégezni. A munkálatok a majdani Munkácsy Mihály Kulturális Központot felújító vállalat vezetőjének, Tarpai Józsefnek az engedélyével, Hanka Tibor építési vállalkozó támogatásával és Botos Károly építésvezető csapatával valósultak meg. Említésre méltó a szakmunkások magas színvonalú és precíz munkavégzése.

Mária-napon, augusztus 28-án  illusztris vendégek társaságában a tagság zöme előtt Majnek Antal katolikus püspök szentelte fel az új helyiséget, majd Gulácsy Dániel református lelkész adta áldását. Ezt követően sor került az ünnepi bankettre. Végezetül azt kívánjuk, hogy Isten áldása legyen ezen a történelem során már annyiféle ügyet szolgáló házon!

Fedeles Jenő