Romániai választások: Az RMDSZ több mint nyolcezer jelöltet indít

2020. szeptember 2., 09:17 , 1022. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 8390 jelölttel indul a szeptember 27-i romániai önkormányzati választásokon, és arra biztatja a magyar közösséget, hogy a koronavírus-járvány ellenére éljen szavazati jogával, mert az egészségügyi szabályok betartásával a szavazás nem növeli a fertőzési kockázatot – mondta Kelemen Hunor múlt csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ elnöke arra számít, hogy a szövetség mintegy 200 településen tudja megszerezni a polgármesteri tisztséget. Kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy Marosvásárhelyen a magyar pártok által támogatott Soós Zoltán független jelölt nyerjen, Szatmárnémetiben pedig Kereskényi Gábor RMDSZ-es polgármester újrázzon.

Kelemen Hunor „megnyerhetőnek” nevezte a Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyei tanácselnöki tisztséget is. Az ötödik, Bihar megyei tanácselnöki tisztség megszerzésére a szövetség elnöke a mostani, közvetlen választási rendszerben nem sok esélyt lát, de azt reméli, hogy a megyei képviselő-testületben az RMDSZ nélkül nem lehet majd többséget alkotni.

(MTI/Kárpátalja)