Tisztújító közgyűlés a Felső-Tisza-vidéken

2020. szeptember 2., 10:32 , 1022. szám

Megtartotta hagyományos tisztújító közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete augusztus 29-én Técsőn. Az eseményen a küldöttek újra Sari Józsefnek szavaztak bizalmat az elnökségi poszt betöltésében.

Kocserha János, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének alelnöke köszöntötte a tagságot és a vendégeket, majd ismertette a tervezett napirendi pontokat, amelyet a jelenlevők egyhangúlag elfogadtak. Ezt követően Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke beszámolt az elmúlt évek munkájáról, elnöki tevékenységéről. Elmondta, hogy a tervezett rendezvényeket sikerült megvalósítani, de a karanténhelyzet rányomta bélyegét a szervezet munkájára is. „Harminc éven vagyunk túl, ez alatt a harminc év alatt sok minden történt a Felső-Tisza-vidéken, iskolák és óvodák jöttek létre, a jövő generációjának a záloga ezeknek az intézményeknek a megtartása és védelme. Nehéz időszak előtt állunk, választások jönnek, elsősorban most erre kell koncentrálnunk, ez a legfontosabb feladatunk, azon túl, hogy az iskolák és óvodák intézményeit továbbra is fejlesszük.” Az elnök kitért arra is, hogy a kivándorlás miatt nehéz a fiatalokat bevonni a szervezet munkájába, ám akik itt maradtak, azokat igyekszünk meggyőzni. A választások kapcsán megemlítette annak fontosságát, hogy a Felső-Tisza-vidék is képviselje magát és hallassa hangját.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke ismertette a delegáltak előtt az aktuálpolitikai helyzetet. Kiemelte, hogy az elmúlt harminc évben nagyon sok mindent sikerült elérniük a Felső-Tisza-vidéken a közösség megmaradása érdekében. „Itt is lebonyolódtak azok a programok, melyek jellemzőek az egész magyarságra, tavaly új székházat kapott a középszintű szervezet, amely megkönnyíti az itteni munkát. Az elmúlt harminc évben létrehozott iskolák, óvodák mind működőképesnek bizonyultak, ami nagy dolog, hiszen itt eleve szórványban él a magyarság, ennek ellenére sikerült megteremteni azokat a körülményeket, hogy a közösség fennmaradjon” – emelte ki beszédében az elnök. Brenzovics László szerint nem lesz könnyű a következő időszak, hiszen választások jönnek. Megváltoztak a közigazgatási határok, és a különböző helyeken a magyarság aránya csökkent, ettől függetlenül fontos az, hogy megfelelőképpen tudjunk részt venni a választásokon. „Fontos, hogy a kialakult körülmények ellenére részt tudjunk venni a választásokon” – jegyezte meg a KMKSZ elnöke.

Kocserha János, a középszintű szervezet alelnöke a közgyűlés végén felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy csatasorba kell állni, hiszen nem mindegy, hogy az előttünk álló választásokon a felső-Tisza-vidéki magyarok hogyan fogják hallatni a hangjukat. „Bár a kistérségi egyesülések mindenütt csökkentették a magyarság arányát, de nem lehetetlen a küzdelem” – emelte ki.

Az ellenőrző bizottság beszámolóját Ótus László ismertette, amelyet a közgyűlés elfogadott. A jelenlévők újra bizalmat szavaztak Sari Józsefnek a középszintű szervezet elnöki pozíciójára a következő három évre, valamint Kocserha Jánosnak az alelnöki pozíció betöltésére, megválasztották továbbá a választmányi és járási alelnököket és a megyei közgyűlés delegáltjait.

Az esemény a Himnusz eléneklésével zárult.

Váradi Enikő