További nyolc óvoda kapott egészségügyi egységcsomagot a Nagyszőlősi járásban

2020. szeptember 4., 08:37 , 1023. szám
Feketeardó

Tovább folytatódtak a Nagyszőlősi járásban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség  (KMKSZ) és a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány („KMKSZ” JA) által szervezett gyűjtési akció keretében megvásárolt egészségügyi védőeszközök kiosztásai. Szeptember 2-án nyolc óvodába jutottak el az egyenként 5–10 ezer hrivnya értékű egységcsomagok, melyekre nagy szükség volt, hiszen a járványügyi korlátozások betartása ezek nélkül lehetetlen. Szülők, gyerekek, de még az óvónők is nagyon várták már a szeptemberi kezdést.

Elsőként Tekeházán került átadásra a maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőszereket tartalmazó adomány. Lidka Diána, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke nagy örömmel nyújtotta át az adományt, valamint örömét fejezte ki, hogy újra működhet a település óvodája. Geletei Valéria, a Tekeházai Óvoda vezetője elmondta, hogy szeptember 1-től dolgoznak, jelenleg 37 gyermekkel foglalkoznak 4 csoportban. Elmondása szerint jól jött a segítség, mert nem minden felszerelés biztosított számukra. A most átadott eszközökkel viszont hosszú időre biztosított a működés.

A Tiszazászfalui Óvodában ottjártunkkor már minden készen állt a gyermekek fogadására. Mint megtudtuk, a héten készül arról dönteni a községi tanács, hogy pontosan mikor nyitják meg az óvodát. Deák Tetyana intézményvezető megköszönte a segítséget. Veszprémi Sándor, a KMKSZ Feketeardói Alapszervezetének elnöke arról beszélt, hogy egyre több magyar lakos van Tiszaszászfaluban, így a múlt éven sikerült magyar tannyelvű óvodai csoportot is indítani. Reméli, hogy mielőbb megnyit majd az óvoda.

A Feketeardói Óvodába 19 gyermeket várnak a magyar csoportba. Veszprémi Sándor, a helyi alapszervezet elnöke éppen időben hozta az egészségügyi védőfelszereléseket. Az alapszervezet elnöke megköszönte a KMKSZ-nek, hogy mindenütt segít, ahol egy magyar is van. Firko Szvetlana óvodavezető szintén hálás köszönetét fejezte ki saját maga és a szülők nevében is. Mint elmondta, az elvárások magasak, viszont a betartásukhoz szükséges védőeszközöket még nem kapták meg a hatóságoktól.

Szőlősgyulán Hevesi Miklós, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, nagyszőlősi járási képviselő nyújtotta át a hasznos védőfelszereléseket. Itt is épp időben érkezett a segítség, hiszen szeptember hetedikétől már megnyitná kapuit a Szőlősgyulai Harmatcsepp Óvoda. Kiss Mónika óvodaigazgató elmondta, 37 gyerekkel kezdik meg hétfőn a foglalkozásokat, amennyiben nem változik a járványhelyzet. „Nagy szükségünk volt erre a támogatásra, mert nem rendelkezünk oly mértékben védőfelszerelésekkel, hogy huzamosabb ideig dolgozni tudjunk” – mondta az intézményvezető. Hevesi Miklós mindezekhez hozzáfűzte: „Tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, nem könnyű számukra megfelelő védőfelszereléssel ellátni az általuk fenntartott intézményeket. Ezért is fontos ez a segítség, mely éppen kellő időben érkezett.”

Szőlősgyula után Aklihegyen várták az egységcsomagokat, melyet Pacuha Aranka, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, és Oroszi József polgármester nyújtottak át. Pacuha Aranka az előzményekre való tekintettel elmesélte, előzőleg felmérést készítettek arról, hogy az óvodáknak milyen védőfelszerelésekre lenne szükségük, ennek alapján állították össze az egységcsomagot. „Az Aklihegyi Bokorugró Óvoda éppen az új tanév kezdetével indult újra, a járástól egy kisebb alapcsomagot kaptak, mely épp a beindulást segítette, a KMKSZ adománya viszont remélhetőleg hosszabb ideig biztosítani tudja a működést” – mondta Béres István, az óvoda igazgatóhelyettese.

Az Akli Oktatási-Nevelési Intézmény igazgatójának, Bocskor Noéminak Oroszi József polgármester nyújtotta át az egészségügyi csomagot. Az intézmény igazgatója arról beszélt, hogy szülők és gyerekek egyaránt nagyon várták már az újranyitást. Az első nap még nem mindenki jött el, de akik itt voltak, igyekeztek betartani az előírásokat. Bocskor Noémi hálás köszönetét fejezte ki a „KMKSZ” JA-nak további áldásos munkát kívánva.

Nevetlenfaluban felújítás miatt jelenleg nem a megszokott helyen működik az óvoda. „Szeptember elsején nyitottunk meg – mondta Lovász Éva, a Nevetlenfalui Óvoda igazgatónője, majd hozzátette – nagy örömmel jönnek a gyerekek. Sokan még az egészségügyi igazolásukat várják.” Jelenleg 25 gyermekkel foglalkoznak Nevetlenfaluban. Az óvoda vezetője köszönetét fejezte ki a KMKSZ felé, hogy időben mérték fel a helyzetet, s segítettek. Különösen nagy szükség volt a digitális lázmérőre, melynek beszerzési ára igencsak magas, s nem biztos, hogy jó minőségű termékhez jut hozzá az átlagvásárló. Budaházi Kornélia, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke szintén megköszönte a KMKSZ-nek a segítséget.

Batáron Sztepanyuk Angéla, a KMKSZ Batári Alapszervezetének elnöke nyújtotta át a félig egyházi fenntartású Batári Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda vezetőnőjének, Udud Zitának az egészségügyi felszereléseket. Sztepanyuk Angéla arról beszélt, hogy mikor látták, az újranyitáshoz nincsenek biztosítva a megfelelő felszerelések, az KMKSZ-hez fordultak segítségért. A KMKSZ segített is, így ma át is adhatta a csomagokat. Udud Zita hálás köszönetét fejezte ki a segítségért. Oroszi József polgármester egy személyben irányítja ez utóbbi öt falut, melyből három faluban a polgármesteri hivatal tartja fenn az óvodát. Bár megpróbáltak minden tőlük telhetőt megtenni, nagy terhet vett le a vállukról a KMKSZ-segély.

A Fertősalmási Napsugár Óvoda szeptember 4-én vehette át a KMKSZ által összeállított egészségügyi egységcsomagot, amelyért Biró Szabina igazgatónő hálás köszönetét fejezte ki.

 

jt