Ukrán–magyar viszony: Magyarok karantén alatt

2020. szeptember 8., 20:14 , 1023. szám

Egyre inkább úgy tűnik, a koronavírusnak semmi köze ahhoz, hogy a napokban megtagadták a beutazást Ukrajnába Potápi Árpád Jánostól, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárától. Az ukrán tiltás sokkal inkább a választási kampány részének tekinthető.

A Kárpátalja online változata számolt be arról elsőként, hogy szeptember 3-án ünnepélyesen átadták a magyar állam támogatásával felújított Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskolát. Potápi államtitkárt és a kíséretében lévő személyeket az átadási ünnepségre várták, ám nem érkeztek meg.

A rendezvényen Kuti László vezető ungvári magyar konzul a következőket mondta: „Ezt a köszöntőt most nem nekem kellene elmondanom. Magyarországról vártunk kedves vendégeket erre az alkalomra, de sajnos innen pár száz kilométerre (nyilvánvalóan Kijevben – a szerk.) úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra.”

A magyar konzul szavaira az ukrán Külügyminisztérium szeptember 4-én délután közleményben reagált.

„Ukrajna Külügyminisztériumát meglepték azok a nyilatkozatok, melyek szerint megtiltották Potápi Jánosnak, a magyar Miniszterelnökség államtitkárának a beutazását” – olvasható a Külügyminisztérium weboldalán.

A magyar államtitkár belépése az országba azért volt lehetetlen az ukrán külügy szerint, mert a kijevi miniszteri kabinet korlátozta a külföldiek beutazását „a koronavírus-világjárvány elleni fellépéssel összefüggésben, ami a magyar fél előtt ismeretes, és nem politikai természetű”.

„Ebben az összefüggésben elfogadhatatlannak tartjuk Kuti Lászlónak, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa konzuljának szavait a felújított Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola megnyitása alkalmából rendezett szeptember 3-i ünnepségen.

A diplomata retorikája a fogadó ország törvényei iránti tiszteletlenségről tanúskodik, és szándékosan félrevezeti a nyilvánosságot, nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok normalizálásához. Várjuk a megfelelő következtetések levonását.

Megértéssel viszonyulunk a koronavírus-pandémia elleni fellépéssel összefüggésben Magyarország által bevezetett korlátozásokhoz, és ugyanilyen tiszteletet várunk el magyar részről az ukrán kormány döntéseivel kapcsolatban” – fogalmaz a közlemény hozzátéve, hogy az eset miatt bekérették az ukrán Külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét.

Még Ukrajnában sem hitte el mindenki, hogy Potápi Árpád Jánostól a járvány miatt tagadták meg a belépést.

„Érdemes megjegyezni, hogy a Külügyminisztérium érvelése a látogatás jelentette járványveszélyről nem tűnik megalapozottnak. Magyarországon a legkisebb a fertőzöttek száma a népességhez viszonyítva a kontinentális Európa összes országa között – ez a mutató az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint ötször alacsonyabb, mint Ukrajnában” – hívta fel a figyelmet múlt pénteki írásában a Jevropejszka Pravda (JP), amely pedig rendszerint az ukrán kormány pártját fogja a Kijev és Budapest közötti nézeteltérésekben.

Megfigyelőkre hivatkozva az Index is arról ír, hogy a magyar államtitkár belépésének megtagadása inkább arra vezethető vissza, hogy Budapest és Kijev kapcsolata súlyosan megromlott, mióta az ukrán parlament 2017-ben elfogadta a magyar anyanyelvű oktatás lehetőségét korlátozó oktatási törvényt. Budapest válaszul blokkolni kezdte az Ukrajna és a NATO közötti kapcsolattartást – emlékeztet a portál.

Az Index szerint az ukrán–magyar kapcsolatokat az is beárnyékolja, hogy Magyarország jelentős összeget fordít Kárpátalja fejlesztésére, amit Kijev gyakran szeparatizmusként értékel vagy akar láttatni.

„Megfigyelők szerint az is közrejátszhatott az államtitkár beutazásának megtagadásában, hogy az utóbbi években több közjogi méltóság érkezett úgy Kárpátaljára, hogy kerülve a protokollt, nem egyeztetett ukrán kollégáival, amit az ukrán külügy vélhetően nehezményez” – teszi hozzá az Index.

Első pillantásra mégis érthetetlen, miért éppen most „húzták le a rolót” a magyar kormányzati tisztviselők előtt Csapon. A lehetséges magyarázatra a már idézett JP hétfői írásában bukkanhatunk rá, amelyben a portál a külföldiek beutazását tiltó ukrán kormányzati intézkedések következményeit latolgatja.

„A tiltás (a magyar küldöttség belépésének megtagadása – a szerk.) valódi oka nem ez, és a diplomaták informális beszélgetések során ezt elismerik. Az ukrán Külügyminisztérium nem minden alap nélkül »választás előttinek« tartja Potápi Árpád ungvári látogatását. Mondván, az ilyen találkozókon a magyarok (mindenekelőtt Brenzovics László volt parlamenti képviselő, aki a KMKSZ magyar szervezet vezetője, és bírja Orbán személyes támogatását) népszerűsíteni szeretnék magukat a megyei tanácsi képviselők megválasztása előtt.

Érdemes megjegyezni, hogy Budapesten tökéletesen megértették ezt a célzást. A JP magyar beszélgetőtársa, aki elsőnek számolt be az államtitkárnak a tiltás részleteiről, a beszélgetés során megjegyezte: »Úgy tűnik, ez (a beutazás tiltása) a választások végéig fog tartani.«

De egészen pontosan mit is akar elérni a Külügyminisztérium ezzel a tilalommal, eltekintve a kétoldalú kapcsolatok újbóli kiéleződésétől? Ez a kérdés megválaszolatlan marad. A »választási rendezvények« úgyis zajlanak. A magyar vendég jelenléte vagy távolmaradása nem sokat változtat a választókra gyakorolt ​​hatásukon (ha egyáltalán van ilyen). Bármilyen furcsán hangozzék is, a Külügyminisztérium Brenzoviccsal folytatott küzdelme csak az utóbbinak segít: választási vereség esetén lehetősége lesz Kijev ellenállásával magyarázni gyenge eredményét a magyar kormány előtt (amint az a tavalyi parlamenti választásokon is történt)” – írja a portál.

Ha a szerző láthatóan nem is táplál különösebb szimpátiát a kárpátaljai magyar politikusok iránt, érvelése logikus.

„Aligha ez a kívánt eredmény, de a Külügyminisztérium éppen efelé tart. Ám a legfőbb negatív következmény nem ez.

Van egyáltalán, aki nem bizonyos abban, hogy Magyarország meg fogja ragadni az alkalmat, hogy megmutassa a nemzetközi partnereknek Brüsszeltől Washingtonig Ukrajna cselekedeteinek logikátlanságát és a hivatalos kijevi nyilatkozatok szembeszökő hamisságát? Tekintettel kapcsolataink történetére és arra, hogy Ukrajna most szándékosan szítja a konfliktust, ez meglehetősen valószínűtlen.

Ráadásul a többi kormánynak minden oka megvan rá, hogy Magyarországnak higgyen, és ne nekünk” – vonja le a következtetést a Jevropejszka Pravda.

Ezek után megállapíthatjuk, hogy a külföldiek beutazását ugyan nem miattunk tiltották meg, de ha már így alakult, jól jön Kijevnek, ha elszigetelheti a magyarokat anyaországuktól a választási kampány idejére.

(zzz)