Újra víz folyhat a Hatrác-patakban

Épül az új zsilip

2020. szeptember 10., 19:24 , 1023. szám

Az Ungvári Járási Tanács finanszírozásával elkezdődött a nagydobronyi Hatrác-patak tavaly májusban megsemmisült zsilipjének újjáépítése. A járási tanács Balogh Lívia vezette Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) frakciójának sikerült pénzt kiharcolnia a 1,2 millió hrivnyába kerülő beruházásra. A tervek szerint szeptember végére befejeződő munkálatok jelenlegi állását tudósítónk Hidi László járási képviselővel, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnökével és Nagy Ferenccel, a Nagydobrony Térség Fejlesztéséért civil szervezet vezetőjével, a most létrejövő Nagydobronyi kistérség KMKSZ által támogatott polgármesterjelöltjével közösen tekintette meg, bejárva az építkezés helyszínét.

A Nagydobrony központját kettészelő Hatrác-patak egykor a Latorca egyik mellékága volt. A XX. század elején szabályozták a Latorcát, megépült a töltés és a zsilip, amelyen keresztül vizet tudtak engedni a patakba, illetve a zsilip lezárásával szabályozhatóvá vált a Hatrác-patak áradása.

Tavaly májusban a Latorca árvize megint veszélyeztette Nagydobronyt, a Hatrác-patak zsilipje melletti töltésszakasz beszakadt, megcsúszott, szivárogni kezdett rajta át a víz. A lakosok homokzsákokkal igyekeztek megtámasztani a zsilipnél a töltést, majd nagy munkagépek érkeztek, és betemették földdel a zsilipet.

A Latorca árvize levonult, a falu megmenekült, de ezt követően nem lehetett többé vizet engedni a Hatrác-patakba. A Nagydobrony Térség Fejlesztéséért civil szervezet és annak vezetője, Nagy Ferenc – aki a helyi tanács képviselője – vízmintákat vett a patakból és a patak mentén épült utcák udvarain a kutakból, majd bevizsgáltatták azt. Ijesztő eredményeket kaptak: a patak vize könnyen fertőzés melegágya lehet, hisz a meder 30-40 éve nem volt kitisztítva, és élő víz­utánpótlást sem kapott már több mint egy éve. Ráadásul a patak szennyezett vize beszivárgott a talajvízbe is.

A vízügyi szakemberek megállapították, hogy a Hatrác-patak földdel befedett zsilipje teljes mértékben megsemmisült, újjáépítéséhez 1,2 millió hrivnyára lenne szükség. A Nagy Ferenc vezette civil szervezet és Hidi László által irányított KMKSZ-alapszervezet közösen próbált Magyarországról pénzt szerezni a beruházáshoz, de az a próbálkozás nem járt sikerrel. Viszont nem adták fel, 2019 végén az Ungvári Járási Tanács KMKSZ-frakciójának sikerült kiharcolnia, hogy a zsilip felújítására szavazzanak meg pénzt, amely akkor a költségvetési bevételek túlteljesítéséből vált lehetségessé.

A tervek szerint a járási tanács által erre a célra szánt pénzből a zsilipet helyreállítják, a töltés egy szakaszát megerősítik, és egy mederszakaszt is kitisztítanak – tudtuk meg Hidi László járási képviselőtől. Kétszer kellett kiírni pályázatot, míg végül jelentkezett egy cég, amely elkezdte a munkát néhány héttel ezelőtt. A terveik szerint szeptember végére át is adják az új zsilipet, és megint tiszta, élő víz folyhat a Hatrác-patak medrében.

A nagydobronyi útépítések kapcsán országosan is ismertté vált Nagy Ferenc polgármesterjelölt a munkálatok jelenlegi állásáról elmondta: „Sikerült a betörő vizet megállítani. A töltés alatt lévő nagy átmérőjű betoncső beszakadt, a darabjai elmozdultak egymáshoz képest, ki kellett ásni és újjal lefektetni. A betonozási munkák már folynak, elkezdődött az első zsilip kiépítése is, ugyanis a tervek szerint két zsilip kerül beépítésre. A munkások láthatóan küzdenek a munkaterületre beszivárgó vízzel, de megoldják, nagyon ügyes szakemberek. Abban állapodtunk meg a kivitelező cég vezetőjével, hogy ha nem jön közbe extrém időjárás, akkor szeptember végére elkészülnek a munkával.”

Badó Zsolt