63 elsőssel indult el a tanév Técsőn

2020. szeptember 12., 17:26 , 1023. szám

A Técsői Hollósy Simon Magyar Tannyelvű Középiskola idén 63 kisiskolással kezdte meg a tanévet. Az intézmény egyre népszerűbb a helyi magyarok és vegyes családok körében – tájékoztatta lapunkat Pávlik Tünde, az iskola igazgatója.

– Az idei tanévet 63 elsős diákkal kezdtük meg, így két osztályt tudtunk nyitni, ám tanterem szűkében vagyunk. Jelenleg a diákok fele magyar családból származik, a többiek pedig ukrán vagy vegyes családokból. Iskolánkban 422 diák tanul, a legnagyobb problémát az intézmény működésében az étkeztetés jelenti, mivel nincs saját étkezdénk – közösen használjuk a helyiséget a református líceummal –, így a karanténintézkedéseket betartva egyre nehezebben tudjuk megoldani, hogy mindenkit étkeztetni tudjunk.

– Sikeresen megkezdték a tanévet, és az intézmény minden tagja átesett a megfelelő teszten is.

– A polgármester jóvoltából az intézmény minden munkatársán elvégezték a koronavírustesztet. Hála Istennek, mindenki egészséges, így megkezdhettük a tanévet. További nehézség számunkra, hogy csak egy bejáratot tudunk használni az intézményben, de igyekszünk ezt is valahogy orvosolni.

– Az utóbbi években egyre népszerűbb a magyar iskola. Minek köszönhető ez?

– Tapasztalatom szerint a főiskola felnőttképzése által indított magyar tanfolyamok is hatással voltak a szülőkre, hiszen akik beiratkoztak, azok rájöttek, hogy gyermekkorban célszerűbb elkezdeni nyelvet tanulni. Ezenfelül az iskolánk elég népszerű a városban, hiszen mindenünk megvan ahhoz, hogy jó oktatásban részesüljenek a gyerekek. A legnehezebb általában az alsósoknak, mert a gyerekek egy része nem beszél magyarul, de az alsó osztály végére már megtanulnak.

– Sajnos az oktatási „helyzet” továbbra is bizonytalan egy esetleges karantén miatt, így, gondolom, mindenre fel kell készülni. Önök, hogyan készülnek rá?

– Kopasz Béla kollégám részt vett egy ötnapos tanfolyamon, melyet a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezett az online oktatás keretében Beregszászban. Elvégezte a képzők képzőjét, miután a kollégák között megtartotta a gyakorlati felkészítő foglalkozásokat. Bevallom, magam is részt vettem a gyakorlati oktatáson, és el kell mondjam, hatalmas segítséget jelentett számunkra. A képzésnek köszönhetően a kollektíva felkészült az online oktatásra is.

– Van-e különbség az online és a gyakorlati tananyag között?

– A tananyag között igazából nagy eltérés nincs. A nagyobb problémát az jelenti, hogy nem látjuk a gyerekek szemét, ebből adódóan a digitális világban sokszor nem érzékelhető, hogy a gyerek megértette-e az anyagot, lehet-e tovább haladni vagy sem. Illetve problémát jelent az online oktatásban az is, hogy vannak hátrányos helyzetű gyerekek, akiknek nincs meg a megfelelő eszközük az ilyen oktatás kivitelezéséhez. Ebből adódóan az élő órákat semmi nem tudja felváltani, helyettesíteni.

– Hogyan látja, az iskolát befejező diákok között mennyire divat a külföldi továbbtanulás?

– A diákjaink fele sajnos elmegy. Azonban ami nálunk a legnagyobb problémát jelenti, az az, hogy a diákjaink jelentős része a református líceumot választja, ebből adódóan az idén nem volt például tizenegyedik osztályunk. Nem egyszerű a helyzetünk.

– Milyen eredményeket ért el igazgatói tevékenysége idején?

– Két éve vagyok az intézmény igazgatója, ez idő alatt a városháza segítségével sikerült a mellékhelyiségeket, valamint több termet is rendbe hozni. A KMKSZ elnökétől, Brenzovics Lászlótól ígéretet kaptunk, hogy a szervezet segít az étkezde- és a teremhiány problémájának megoldásában, mivel a teremhiány miatt nem is lenne nagyobb kapacitásunk több diákot fogadni. Az ukrán iskolában 72 diák kezdi az első osztályt, nálunk 63. Szerintem ez nagyon jó arány, így indokolt a terembővítés igénye.

– Milyen szakköri foglalkozásokra van lehetőség az iskolában?

– Iskolánkban lehetőség van magyar néptáncot tanulni. Nemrégiben például Kristofóri Gyöngyi pedagógusunk vezetésével a Nereszen Néptáncegyüttes megnyerte a „Szól a fülemüle!” – VI. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatót. Ezenkívül asztalitenisz-szakkörünk van, a diákjaink itt is dobogós helyezéseket érnek el járási versenyeken. Bízunk abban, hogy a koronavírus-járvány ellenére is tovább működhetnek a sport- és táncfoglalkozások.

VE