Közös kormányzásra készül az RMDSZ és a PNL

2020. szeptember 16., 08:46 , 1024. szám

Az idei választások megnyerésére és közös kormányzásra készülnek Romániában az Európai Néppárt (EPP) tagpártjai, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – erősítette meg múlt csütörtökön a PNL és az RMDSZ elnöke az Európai Parlament néppárti frakciójának igazgatótanácsával folytatott távértekezleten.

Romániában szeptember 27-én tartják az önkormányzati, december 6-án pedig a parlamenti választásokat. A PNL-nek mintegy tíz százalékpontos előnye van a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben, és az Európai Néppárt tagpártjaival, a – parlamenti küszöb átlépésére jelenleg esélytelennek tartott – Népi Mozgalom Párttal (PMP), illetve az RMDSZ-szel szeretne kormánykoalíciót alkotni – szögezte le a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök.

Hozzátette: ha a néppárti erőknek nem sikerülne többséget alkotniuk, semmiképp sem lépnének kormányra a „volt kommunistákkal, jelenlegi szocialistákkal”, hanem megpróbálnának más lehetséges partnereket bevonni – tette hozzá a kormányfő.

Az RMDSZ is szövetségre akar lépni az önkormányzati választások után a PNL-lel mindenütt, ahol lehetséges, mert Romániának politikai stabilitásra van szüksége – mutatott rá Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke kifejtette: Romániában folyamatos politikai válság van, az utóbbi nyolc évben tíz kormánya volt az országnak. Úgy vélte: a helyhatósági és parlamenti választások után stabilitásra, hosszú távú építkezésre kell törekedni.

„Az RMDSZ-nek és a PNL-nek azonos célkitűzése van: Románia fejlesztése, ezért túl kell lépni a múlt problémáin, és a jövőre kell koncentrálni” – idézte Kelemen Hunort az Agerpres hírügynökség.

(MTI/Kárpátalja)