Felvételt hirdet a MCC Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogramja

2020. szeptember 17., 14:27

Felvételt hirdet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogramja. A képzés célja a 9–11. osztályos, tehetséges és a jövőjükért tenni akaró kárpátaljai fiatalok mentorálása egy iskolai tanévet lefedő program keretében.

A jelentkezés feltétele: kárpátaljai magyar nyelvű középiskolai intézményben folytatott tanulmányok, főiskolai vagy egyetemi továbbtanulási szándék. 

A programról:

A program által egy, a fiataloktól fiataloknak szóló információhálózat kiépítésével segítünk a kárpátaljai diákoknak tehetségük kibontakoztatásában. A mentorok a Mathias Corvinus Collegium egyetemista diákjai, illetve a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző alumni közösségének tagjai. Minden diákkal személyre szabottan foglalkozik egy-egy mentor. Ezen felül a programban részt vevő fiatalok elérik az MCC Középiskolás Program e-learning rendszerét, ahova heti rendszerességgel kerülnek fel videóelőadások, valamint középiskolások számára hasznos szakirodalmak. 

A program az alábbi elemekből épül fel:

 • lehetőségek feltérképezése (ösztöndíjak, aktuális pályázati lehetőségek, tanulmányi versenyek stb.)
 • pályaorientáció (ukrajnai és magyarországi felsőoktatási rendszer ismertetése, felsőoktatási intézmények, képzési programok, egyéb továbbtanulási kérdések)
 • e-learning rendszer (érdeklődésük alapján nyolc különböző területre nyerhetnek betekintést a középiskolások a felsőoktatási jelentkezés előtt)

A képzés ingyenes és online kapcsolattartásra épül. Ezen felül három személyes találkozót szervezünk, amelyeken a résztvevők megismerkedhetnek a mentorokkal, készségfejlesztő tréningeken vehetnek részt, valamint további pályaorientációs tanácsokat kaphatnak. Ezeken az eseményeken a részvétel kötelező; a programtagok utazási, szállás- és étkezési költségeit megtérítjük.

 

A képzési hétvégék várható ütemezése a következő:

 • 2020. október 17-18. Beregszász 
 • 2021. január 23-24. Budapest (az utazás biztosított)
 • 2021. április 16-18. Beregszász

 

Jelentkezés

Jelentkezni egy online kérdőív kitöltésével és az alábbi dokumentumok csatolmányként való beküldésével lehet, amelynek határideje:

2020. szeptember 22. (kedd, 23:59)

(A kérdőív az mcc.hu honlapon, a „Kárpátaljai Középiskolai Mentorprogram”-ra keresve érhető el.)

A jelentkezéshez szükséges:

 • bemutatkozó levél (amelyben a pályázó kitér érdeklődési körére, eddigi eredményeire, és arra, hogy miért szeretne a programban részt venni; maximum 1 oldal)
 • tanulmányi versenyeredményeket tanúsító oklevelek, amennyiben vannak (utolsó két tanév; a versenyeredmények hiánya nem zárja ki a programban való részvételt)
 • 2019/2020. évi bizonyítvány másolata

Az előzetes felvételi követelményeknek megfelelt és kiválasztott legjobb pályázók előre egyeztetett videós interjún vesznek részt, melynek során közelebbről megismerjük a jelentkezők motivációit, személyiségét. A benyújtott dokumentumok és a beszélgetés alapján választjuk ki a program 12 résztvevőjét.

A programmal járó kötelezettségek:

 • a három személyes találkozón való részvétel 
 • online kapcsolattartás a mentorral

 A hiányzás nem megengedett, azonban természetesen mindig előfordulhatnak vis maior esetek. Amennyiben ilyen áll elő, és ezt jelzed nekünk, találunk megoldást a problémára (pl. plusz feladat vállalása). Ha nem jelezted hiányzásod, sajnos nem tudjuk igazolni számodra a program elvégzését.

 

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan kell jelentkezni?

Jelentkezni a kkm@mcc.hu e-mail címen lehet, a felhívásban felsorolt dokumentumok csatolásával és az online kérdőív kitöltésével.

Mennyibe kerül a programban való részvétel?

A képzés INGYENES, a budapesti és a beregszászi utazás, szállás és étkezés költségei biztosítottak.

Mennyi elfoglaltsággal jár a mentorprogramban való részvétel?

A program során három személyes találkozón kell részt venni, amelyek kétnapos (péntek-szombat) elfoglaltságot jelentenek. A pénteki programokat az iskolai tanulmányokhoz igazodva szervezzük. Az online kapcsolattartás, tanácsadás, és az e-learning kurzusok elvégzése egyéni igény szerint alakul. Érdemes azonban minél több időt fordítani a programra, hogy a jelentkező a lehető legtöbb információval gazdagodjon, és tartalmasan teljen számára a mentorált időszak.

Kik lesznek a mentorok? Mi alapján dől el, hogy ki lesz a mentorom?

A mentorok a Mathias Corvinus Collegium egyetemista diákjai, illetve a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző alumni közösségének tagjai. Minden diákkal személyre szabottan foglalkozik egy-egy mentor. A programba bekerülők az érdeklődésük és motivációik alapján a hozzájuk leginkább illő mentorhoz kerülnek a kiválasztást követően.

Miben lesz segítségemre a mentor?

A mentor segít eligazodni az ukrajnai és magyarországi felsőoktatási rendszer sajátosságaiban – a felvételi követelményektől a képzési lehetőségeken át az egyéb tanulmányi kérdésekig. Segítséget kérhetsz tőle, ha ösztöndíjra pályáznál, tanulmányi versenyen indulnál vagy iskolán kívüli képzésre jelentkeznél. A mentorod ezen kívül személyes beszélgetések keretei közt segít neked az optimális továbbtanulási döntés meghozatalában.

Milyen az ideális mentor–mentorált kapcsolat?

•    Kölcsönös bizalommal és türelemmel fordulnak egymás felé, gondolataikat, kérdéseiket megvitatják.

•    Figyelembe veszik egymás igényeit és tanácsait.

•    Kölcsönösen értékelik a másik fél mentorprogramra szánt idejét és energiáját.