BercsényiFeszt helyett koszorúzás az ungvári várban

2020. szeptember 20., 20:34 , 1025. szám

A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet három egymást követő évben az ungvári vár udvarában idézte meg Bercsényi Miklós főispán korát. A színes rendezvény évről évre sokakat vonzott, a környékbeli magyarokkal együtt sok ukrán, orosz és más nemzetiségű érdeklődő is ellátogatott.

Idén a járványhelyzet miatt sajnos elmaradt a fesztivál, de a szervezők úgy gondolták, nem mehetnek el Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina emléke előtt főhajtás nélkül. Szeptember 20-án, vasárnap szűk körű koszorúzás keretében emlékeztek Bercsényi Miklósra és feleségére. Az ungvári vár belső udvarában megtartott rendezvényen a Gyönge violának letörött az ága... kezdetű indulót hallhatták a gyülekező idején, majd a műsorvezetők röviden méltatták Bercsényi alakját magyarul és ukránul. Ezt követően Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a PCS elnöke, megyei képviselő, Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Hajgató Tamás beregszászi konzul, Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola megbízott rektora, Bátori József, a megyei tanács képviselője, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a járási KMKSZ-frakció vezetője, Kulin Judit, a KMKSZ Ungvári Alapszervezetének elnöke helyezett el koszorút Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina mellszobra előtt.

Mihajlo Delehan, a Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Honismereti Múzeum megbízott igazgatója a múzeum fennállásának 75. évfordulója alkalmából, valamint a magyar–ukrán múzeumi kapcsolatok fejlesztéséhez való jelentős hozzájárulásáért és a fesztivál kezdeményezéséért egyedi oklevelet adományozott Brenzovics Lászlónak és Orosz Ildikónak.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke kiemelte:

– Minden városnak megvan a legnagyobb személyisége, akinek a tevékenysége ehhez a városhoz köthető. Ungvárhoz kétségkívül Bercsényi kötődik mint a magyar történelem, Kárpátalja történetének egyik legjelentősebb személyisége, egy csodálatos sorsú ember, aki korának egyik legműveltebb képviselője volt, sok nyelven beszélt, egész életét hadakozással töltötte, s aki tulajdonképpen az ungvári várat kora egyfajta jelentős kulturális központjává tette.

– Nagyon örülünk annak, hogy pontosan a mi nemzedékünknek, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek sikerült 2012-ben itt, a várban emléket állítani neki, mert korábban ilyen nem volt, mint ahogyan Magyarországon sem. Ez a csodálatos szobor Győrfi Lajos alkotása, s mivel Bercsényiről csupán egy kép maradt fenn, az alapján készült. S tulajdonképpen, ahogy Győrfi ábrázolta, a történelembe most már Bercsényinek az arcvonásai úgy kerülnek be – jegyezte meg Brenzovics László, s mint mondotta, sajnos a koronavírus-járvány miatt nem tudták megrendezni a hagyományos BercsényiFesztet, azonban úgy gondolták, el kell jönni s meg kell koszorúzni a dicső magyarnak, Bercsényi Miklósnak és feleségének a szobrát.

– A fesztivált is azért hoztuk létre, mert meggyőződésem, hogy minden városnak meg kell találnia a saját gyökereit. Akkor fog tudni fejlődni, ha ez a gyökér minél mélyebbről szívja magába a különböző korok kultúráját. Mi büszkék lehetünk rá, hiszen Bercsényi világhírű politikus is volt, nagy ember, aki nagyon művelt volt – példát vehetünk róla. Az itt élő népek mindegyikének a nyelvén beszélt, erről a XXI. század politikusai is példát vehetnek – hangsúlyozta Orosz Ildikó, s felidézte, hogy a KMKSZ kezdeményezésére, a főkonzulátus támogatásával elhelyezésre került az ungvári várban Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina szobra.

– Viszont egy szobor nem szólal meg, s a XXI. században ez már nem sokat mond az itt élőknek, ezért gondoltuk úgy, hogy meg kell őrizni az emlékét, s minden évben felhívni rá a figyelmet egy olyan rendezvénnyel, amely közelebb van a fiatalokhoz, a városhoz. Így indult a BercsényiFeszt, amelyet a főkonzulátus által szervezett jótékonysági Krisztina-bál előzött meg. Sajnálom, hogy idén elmaradt, de remélem, jövőre, az ötödik évfordulón sokkal nagyobb ünnepséget tudunk majd tartani. Addig is, hogy a város ne felejtse el, az esti órákban a Bábszínház téren az eddigi fesztiválokból összevágott klipet vetítünk. Remélem, ez is hozzájárul ahhoz, hogy felkapják az ungváriak a fejüket, és utánanézzenek, ki is volt Bercsényi – zárta gondolatait Orosz Ildikó.

Rehó Viktória