Képviselőjelölteket állított a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt (frissítve)

2020. szeptember 20., 11:09 , 1025. szám

A „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt szeptember 19-i pártgyűlésén döntött az október 25-i önkormányzati választáson induló képviselőjelöltek listájáról. A párt tagjai megszavazták a jelöltlistákat a megyei, a járási, a kistérségi, valamint a városi tanácsokba, amelyekkel a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt részt vesz a választáson.

A gyűlésre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában került sor, melynek levezető elnöke Barta József, a KMKSZ alelnöke volt. A résztvevők egyöntetűen szavazták meg a képviselőjelölteket körzetenként. A KMKSZ által állított megyei listát Brenzovics László vezeti.

„Óriási munkán vagyunk túl, hiszen Kárpátalja minden olyan településén, járásában és a megyében is indítunk jelölteket, ahol magyarok élnek – ez több száz képviselőjelöltet jelent” – nyilatkozta Brenzovics László, a KMKSZ elnöke. A KMKSZ nagyon fontosnak tartja a választásokat, amelynek rendkívül nagy a tétje: „Egyrészt fontos, hogy bejussunk minden szintre, hogy a magyarság és a magyar érdek képviseltetve legyen, másrészt, hogy tudjuk folytatni azokat a fejlesztéseket, amelyeket az elmúlt években véghez vittünk Kárpátalján” – húzta alá. Folyamatban van jelenleg az óvodafejlesztési program, a bázis­iskola-program, a Keleti Partnerség program, az Egán Ede-terv végrehajtása, szociális támogatások és más tervek a jövőre tekintve – tette hozzá a KMKSZ elnöke.

„Akárhogy nézem, az élet minden pontja politika – legyen az oktatás, egészségügy stb. –, s úgy működik, mint egy háztartás. Tudjuk azt, hogy pénz mindig arra van, amire beosztjuk, és amire oda akarjuk adni. Ezért a nagygazdaságban is ott kell lennünk, hogy a mi ügyeinkre – az anyanyelvi oktatásra, az egészségügyre, az úthálózatra… – legyen állami pénz” – fogalmazott Orosz Ildikó, kiemelve: „Az lesz a miénk, amit kiharcolunk! Ezért el kell menni szavazni, és olyan embereket választani, akik ezt a harcot tovább viszik!”

A magyar érdek megjelenítése a különböző szintű tanácsokban csak magyar pártok jelöltjei által működik – jelentette ki Barta József, hozzátéve: fontos, hogy a magyar képviselők olyan számban legyenek jelen a tanácsokban, hogy súllyal rendelkezzenek, és befolyásolni tudják azokat a döntéseket, amelyek mindannyiunk életére kihatnak.

Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai és kommunikációs titkára a TV21 Ungvár stábjának elmondta: „A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és annak pártja ma egy rendkívül fontos döntést hozott meg: indulunk a választáson, és sikerült véglegesíteni a listáinkat. Olyan jelöltekkel indulunk neki ennek a választásnak, akiknek valóban Kárpátalja az első! Nincs más hátra, mint előre!”

A KMKSZ előrelátását bizonyítja, hogy sok fiatal került fel a listákra – hangsúlyozta Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnöke. „Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon helyes döntés, hiszen nekünk, fiataloknak nagyon fontos az, hogy ne engedjük ki a kezünk közül a jövőnket. Ott kell lennünk, ahol ezek a döntések születnek, s ezúton is minden fiatalt arra biztatok, hogy október 25-én vegyenek részt a választásokon, szavazatukkal pedig támogassák a KMKSZ jelöltjeit!”

Csuha Alexandra

A „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt jelöltjei a jelentősebb testületekbe

(Megyei szinten az első 14, alsóbb szinteken az első 5.)

Kárpátaljai Megyei Tanács: Brenzovics László, Barta József, Orosz Ildikó, Péter Csaba, Balogh Lívia, Gulácsy Géza, Petei Judit, Biró Erzsébet, Csernicskó István, Bátori József, Sari József, Dobsa István, Berki Marianna, Rezes Károly.

Munkácsi Járási Tanács: Tóth Margit, Béres Volodimir, Pinzenik György, Mészáros Gabriella, ifj. Orosz János.

Munkácsi Kistérségi Tanács: Gulácsy Géza, Korolyova Erzsébet, Biró Erzsébet, Lapatyuk Krisztina, Schink István.

Beregszászi Járási Tanács:  Sin József, Rezes Károly, Farkas-Kordonec Gabriella, Petei Judit, Lokita István.

Beregszászi Kistérségi Tanács: Darcsi Karolina, Mester András, ifj. Molnár László, Molnár D. István, Fábián Márta.

Ungvári Kistérségi Tanács: Kulin Zoltán, Rezes József, Veres Pál, Kulin Judit, Molnár Ildikó.

Ungvári Járási Tanács: Bátori József, Maczkó István, Bak Éva, Kántor József, Roják Mária.

Csapi Kistérségi Tanács: Balogh Oszkár, Balogh Lívia, Juhász Miklós, Hurik Ilona, Kovács Géza.