Megújuló közintézmények Bótrágyon

2020. szeptember 22., 15:32 , 1025. szám

A Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány (KMF JA) átadta a felújított általános iskola és családorvosi rendelő épületét Bótrágyon szeptember 22-én.

A Bótrágyi Általános Iskola felújítása a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által támogatott „Keleti partnerség Ukrajna 2019 – fejlesztési együttműködés Kárpátalján” című projekt keretében valósult meg, míg a családorvosi rendelő épületét a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő  Zrt. támogatásával a „Kárpátaljai magyar családorvosi rendelők felújításának támogatása” elnevezésű projekt keretében újították fel. A renoválás kiterjedt az épületrészek nyílászáróinak cseréjére, a padlócserére, a belső felújításra, a falak javítására, festésére, az iskola tetőszerkezetének felújítására, az elektromos hálózat cseréjére, valamint a vizes­blokkok felújítására és felszerelésére mindkét intézményben.

A Bótrágyi Általános Iskola átadóján ifj. Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára köszöntötte a megjelent vendégeket, valamint elmondta, ezek a felújítások kiemelt fontosságúak, hiszen így a kárpátaljai magyar diákok és pedagógusok is európai színvonalú körülmények között folytathatják tanulmányaikat, munkájukat.

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul ünnepi beszédében kiemelte, hogy az anyaország szívén viseli az egész Kárpát-medence magyarok által lakott vidékeinek sorsát, előtérbe helyezve a fiatalok oktatásának, nevelésének korszerűsítését.

Brenzovics László, a KMKSZ és a KMF JA elnöke elmondta, hogy a szóban forgó programok keretében már több mint száz intézmény került felújításra Kárpátalja-szerte. Az elnök úr köszönetét fejezte ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy már évek óta támogatják a programot, melynek segítségével a kárpátaljai magyarság fenn tud maradni szülőföldjén, és megfelelő színvonalat tud biztosítani az intézményei számára.

Balogh Erzsébet, a Bótrágyi Általános Iskola igazgatónője háláját fejezte ki a felújításokért, emellett hangsúlyozta, örvendetes dolog számára, hogy a fiatalok színvonalas intézményben tanulhatnak, a pedagógusok pedig igényes környezetben nevelhetik a felnövekvő generációt.

Az iskola ünnepélyes átadóját az intézmény diákjainak színes kulturális programja kísérte.

A Bótrágyi Családorvosi Rendelő átadóján Szilágyi Mátyás főkonzul úr beszédében elmondta: „Az egészségügy, valamint az egészségügyben dolgozók állhatatos munkája nélkül nehezen tudnánk boldogulni, főleg ezekben a koronavírus-járvány által tépázott időkben. Egészség nélkül az ember nem lehet boldog. Így a családorvosi rendelő felújítása elsődleges fontosságú mindannyiunk számára.”

Az Ukrajnában bevezetett új egészségügyi reform következtében a családorvosi rendelőkre még nagyobb felelősség hárul, épp ezért a rendelőintézetek korszerűsítése és megfelelő felszereltségének biztosítása mindannyiunk közös érdeke, ami a magyar kormány támogatásával folyamatosan meg is valósul – mondta beszédében Brenzovics László.

Kovács Györgyi, a Bótrágyi Családorvosi Rendelő vezetője köszönetét fejezte ki az újonnan átadott intézményért, valamint reményeit fejezte ki, hogy a továbbiakban még gördülékenyebb munkát tudnak majd folytatni, és megőrzik egészségünket.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke hetilapunknak elmondta, hogy az egészségvédelem rendkívül fontos az emberek életében, az utóbbi években mégis azt tapasztalhattuk Kárpátalján, hogy egyre csak romlott az egészségügyi intézményeink állapota. Ahhoz, hogy méltó körülmények között fogadhassák a pácienseket, a KMKSZ néhány éve úgy határozott, hogy az anyaország támogatásával felújítja ezeket, valamint korszerűsíti az intézmények felszereltségét. Ennek eredményeként csak az elmúlt egy évben több mint tíz nagy egészségügyi intézményt újítottak fel sikeresen.

K. K.