Az ukránok felélik a megtakarításaikat

2020. szeptember 24., 20:16

Turbulencia figyelhető meg az ukrán pénzpiacon szeptemberben. A hónap eleje óta a hrivnya 2,1%-kal értékelődött le a dollárhoz viszonyítva, és a deviza iránti kereslet átlagosan napi 23 millió dollárral haladja meg a kínálatot – jelentette a korrespondent.net Bohdan Danilisinnek, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) igazgatótanácsa elnökének a Facebook közösségi oldalon megjelent bejegyzése nyomán.

Az elnök szerint a túlzott devizakeresletet elsősorban a bankok devizapozíciójának, valamint az NBU beavatkozásainak köszönhetően elégítik ki. Szeptember eleje óta az NBU beavatkozásainak egyenlege a bankközi piacon mínusz 77 millió dollárt tett ki.

Danilisin ugyanakkor megjegyezte, hogy a készpénzes devizapiacon továbbra is a devizakínálat túlsúlya figyelhető meg a kereslettel szemben (szeptember eleje óta a bankok 113 millió dollárra tettek szert, 2020 eleje óta pedig több mint 1,2 milliárd dollárra).

„Egyrészt a deviza készpénzkínálat növekedése hozzájárul a devizapiac egyensúlyához, másrészt a háztartások megtakarításainak csökkenése felé ható, 2019 első negyedéve óta megfigyelhető negatív tendenciák folytatódásáról tanúskodik. Más szóval, ez azt jelzi, hogy a lakosság »feléli« a megtakarításait” – tette hozzá Danilisin.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy a nemzeti bank szeptember 23-án ismét leértékelte az ukrán fizetőeszközt, 28,20 hrivnyában állapítva meg a dollárárfolyamot.

(korrespondent.net/Kárpátalja)