Mérges pók csípett meg egy gyereket Ungváron

2020. szeptember 29., 09:07

Az esetről a gyerek apja tájékoztatta a hírportált. Elmondása szerint a gyerek málnát szedett és közben ette is. Ekkor hirtelen megérezte, hogy valami megcsípte az ajkát. A csípés helyén égető fájást érzett, majd szinte azonnal dagadni kezdett az ajka.

A szülők azonnal orvosi segítségért folyamodtak. A kezelés hatására a gyerek állapota másnapra jelentősen javult. Kiderült, hogy darázspók (Argiope bruennichi), a tudósok szerint a legveszélyesebb Kárpátalján élő pókfajta csípte meg a gyereket. A keresztespókfélék (Araneidae) családjába tartozó, mifelénk őshonos faj főleg a nedves élőhelyeket kedveli, de gyakran jelenik meg kertekben, mezőgazdasági területeken is. A potroha jellegzetesen harántcsíkolt, darazsak mintájára emlékeztet.

Mérge nem erős, az emberre nem életveszélyes, de a darázscsípésre emlékeztető csípése fájdalmas (akár három napig is tarthat) és a csípés helye elgennyesedhet. A darázspók legyekkel, méhekkel, darazsakkal, bogarakkal, szöcskékkel táplálkozik, emberre csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát.

(0312.ua/RV)