Boldog családapa, magánvállalkozó, aktív közéleti szereplő

Interjú Pfeifauf Péterrel

2020. október 4., 18:27 , 1026. szám

Szinte minden beregszászinak ismerősen cseng az Ecotrade szaküzlet neve. Ha igazolványképre van szükségünk, névjegykártyát szeretnénk készíttetni, fotót kinyomtatni, vagy bármilyen számítástechnikai kérdésünk van, Pfeifauf Péterhez szívesen megyünk a Beregszász központjában található Ecotradeinform Ltd. szaküzletbe. Az 1992-ben megalakult és azóta is sikeres vállalkozás jelenlegi vezetője, Pfeifauf Péter adott interjút lapunknak.

– Meséljen magáról, gyermekkoráról, tanulmányáról.

– 1979. március 4-én születtem Nagyszőlősön, de mindig is tősgyökeres beregszászi voltam. Általános iskolai tanulmányaimat a Beregszászi 6. Számú Általános Iskolában végeztem, majd azt követően Magyarországon, a Tiszavasvári Vasvári Pál Középiskola, Szakiskola és Kollégiumban érettségiztem 1998-ban. Az azt követő két évben még szintén Tiszavasváriban tanultam gépipari számítástechnikai szakon. Majd 2000 és 2004 között Budapesten tanultam a Gábor Dénes Főiskolán műszaki informatika szakon. A főiskola után hazaköltöztem Beregszászba. De a későbbiekben, azaz 2015-től 2019-ig a Nyíregyházi Főiskolának (ma Egyetem) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán működő kihelyezett képzésén tanultam gazdálkodás és menedzsment szakon.

Amikor a magyarországi tanulmányaimat követően hazaköltöztem, megnősültem. Feleségem pedagógus a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskolában. Két gyermekünk született: György (15 éves), aki most első évfolyamos a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában, és Péter (13 éves), aki a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola 7. osztályos tanulója.

– Hogyan lett magánvállalkozó, és mivel foglalkozik jelenleg?

– Még a kilencvenes évek elején alapították szüleim az Eco­tradeinform Ltd. számítástechnikai szaküzletet. Amikor hazaköltöztem 2004-ben, bekerültem a családi vállalkozásba. Kezdetben a fő profilunk inkább az internetszolgáltatás volt, majd megszületett egy saját ötlet, hogy bővítsük a vállalkozás szolgáltatási körét számítógépek javításával, névjegykártya-nyomtatással, egyéb informatikai szolgáltatásokkal, valamint mára már számítástechnikai termékek és irodaszerek árusításával is foglalkozunk.  Jelenleg ennek a széles körű számítástechnikai cégnek vagyok a vezetője. Mindezek mellett szeretném a vállalkozásunk szolgáltatási körét bővíteni mind cégek, mind magánszemélyek felé.

– Ha nem egy vállalatot kell vezetnie, hogyan telnek a mindennapjai?

– Sokan tudják rólam, hogy nagyon szeretem a sportot. Különösen nagy kedvencem a hagyományos európai labdarúgás, valamint az amerikai foci is. Baráti társasággal amatőr szinten rendszeresen szoktunk focizni. Ezenfelül meghívott vendég szoktam lenni a beregszászi Pulzus Rádió sportműsorában. Terveink szerint a jövőben kedd délutánonként leszek hallható a FM 92.1 éterében.

– A soron következő helyhatósági választások milyen szinten érintik?

– A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felkérésére szerepelek a Beregszászi kistérség KMKSZ-frakciójának választási listáján. Mindenekelőtt megtisztelőnek tartottam a felkérést, emellett elengedhetetlen, hogy minden lehetőséget megragadjunk a kárpátaljai magyarság megőrzése céljából. Mindig is fontosnak tartottam a nemzeti öntudatunk megőrzését. Ahogy egy vállalkozásnál a válság idején az ember próbálja megtartani azt, amije van, úgy most nekünk, magyaroknak sem maradt más lehetőségünk, ragaszkodnunk kell az eddig elért eredményeinkhez. Meghatározó dolognak tartom azt is, hogy ebben a kistérségben élnek más nemzetiségűek is, ám a békés együttélés és a fejlődés alapvető fontosságú. Látva az emberek problémáit nap mint nap, úgy gondolom, egymagam nem fogok tudni segíteni, viszont ha kialakul egy csapat, amely erősen élvezi az anyaország támogatását, akkor igenis tudunk a helyzeten javítani, vagy legalább azt elérni, hogy ne romoljon tovább.

Kopinczu Krisztián