Andrij Csebikin grafikusművész kiállítása nyílt meg Beregszászban

2020. október 6., 12:11 , 1027. szám

Újabb ismert művész kiállítása nyílt meg Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály Galériájában. Ezúttal Andrij Csebikin grafikusművész Víziók című kiállításának ünnepélyes megnyitójára került sor október 5-én.

Az esemény kezdetén Szi­lágyi Mátyás főkonzul köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta a művész életét és munkásságának főbb elemeit. Andrij Csebikin az Ukrán Művészeti Akadémia elnöke, Ukrajna érdemes művésze, Tarasz Sevcsenko- és Ohijenko-díjas festő- és grafikusművész. „Egész munkássága arról tanúskodik, hogy a művészet nem ismer határokat sem földrajzi, sem kulturális értelemben” – emelte ki a főkonzul reflektálva a művész ismertségére ukrán és magyar művészeti körökben egyaránt. Alkot alkalmazott grafika és szabad grafika, valamint monumentális, dekoratív művészeti ágazatokban, emellett előmozdítja új kifejezőeszközök alkalmazását. Művészetére jellemző a szabad improvizáció magas fokú alkalmazása. Ismert tankönyve, A rézkarc technikája Magyarországon is megjelent, s mind a mai napig használatos a képzőművészeti oktatásban. „A mai kiállítás is bizonyíték arra, hogy Magyarország és Ukrajna között a társadalmi és kulturális élet sok területén ma is eredményes együttműködés folyik, ami hozzájárul a két nemzet közötti sokoldalú kapcsolatok fejlődéséhez” – jelentette ki Szilágyi Mátyás.

A főkonzul köszöntőjét követően Oleh Kocjuba, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal helyettes vezetője mondott rövid beszédet, megköszönve a kiállítás megszervezését és méltatva a grafikusművész munkásságát.

Andrij Csebikin művészetét, valamint a kiállítást részletesen Kopriva Attila munkácsi születésű festőművész mutatta be. A kiállított alkotások komoly művészeti munkáról tanúskodnak, s ilyet csak akkor lehet végezni, ha az embernek nyitott a szíve. Csebikin munkáiban a különböző népek és kultúrák szimbiózisa mutatkozik meg, s kitűnik a Kína által gyakorolt hatás is, amelyet saját nyelvezetére lefordítva ad át a közönségnek – fogalmazott.

A kiállított művek alkotója köszönetet mondott a lehetőségért, hogy Beregszászban is bemutatkozhat. Elmondása szerint Kárpátalja kiváló terep a művészetek számos ágazatában munkálkodók számára, hiszen megannyi elismert művész szülőhelye ez a vidék. Csebikin először Micska Zoltán festőművész meghívására érkezett Kárpátaljára, majd családjával együtt látogatták meg a vidéket, s napjainkban már ideje egy részét munkácsi házában tölti, ami alkalmat ad csodálni a térség szépségét, s abból ihletet meríteni.

A hivatalos megnyitót követően Pősze Attila szaxofonos hangulatos dallamokkal tette színesebbé a művésszel folytatott kötetlen beszélgetéseket.

CsA