Egy kis közösség élére állva

A KMKSZ Ferkó Bélát támogatja a Csapi kistérség 3. számú választókerületében

2020. október 6., 17:27 , 1026. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezete (KMKSZ UKSZ) Ferkó Bélát, a KMKSZ Tiszaújfalui Alapszervezetének elnökét indítja képviselőjelöltként az Ungvári Járási, valamint a Csapi Kistérségi Tanácsba.

 Ferkó Béla a Tiszaásványi Községi Tanács KMKSZ-es képviselőjeként mindeddig sikeresen helytállt, sok fejlesztést sikerült megvalósítania. Most arra készül, hogy magasabb szinten is képviselje az itt élő embereket, s tovább folytassa a már megkezdett munkát. Ferkó Béla a napokban arról beszélt lapunknak, hogy hogyan is fest az összkép a Csapi kistérség 3. számú választókerületében (Csap, Tiszasalamon,  Tiszaásvány, Tiszaújfalu, Eszeny és Szalóka), s milyen változásokat kell eszközölni a környéken.

– Hogyan értékelné az elmúlt időszakot? Milyen sikereket értek el a térségben?

– Sok évtizedre visszanyúlóan az elmúlt öt év volt a legsikeresebb időszak a Tiszaásványi Polgármesteri Hivatalnál. Felújítottuk a kultúrházat, az óvodát. Az egykori kolhozépületből Balogh Lívia segítségével hangulatos közösségi házat hoztunk létre, ahol a fiatalok sportolhatnak, és rendezvényeinknek is otthont ad. Utat csináltunk Csap és Tiszaásvány között. A KMKSZ-frakció közbenjárásával a megyei költségvetésből egymillió hrivnyát kaptunk erre az elmúlt évben, ezt megelőzően pedig a járástól is szereztünk 1,2 millió hrivnyát erre a szakaszra, sőt, egy buszmeg­állót is elhelyeztek kérésünkre, így rossz időjárási körülmények között is megoldott a biztonságos várakozás. Most Bátori József megyei képviselő révén fejeződhettek be a munkálatok, aki 10 millió hrivnyás útfelújítást eszközölt ki az adott szakaszra. Elkezdődött a Tiszaújfalu–Harangláb útszakasz felújítása is, buszmegállót építettünk stb. Mindezek mellett sikeres a testvértelepülési program is térségünkben. Tiszaújfalu Zsámbokkal kötött testvértelepülési szerződést mintegy három éve, és azóta is kifejezetten jó kapcsolatot ápolunk – a nehéz, válságos időszak ellenére is. Kirándulások, különböző kulturális programok szerveződnek a két település között, tehát nagyon hasznos öt év áll mögöttünk.

– Milyen szerepe lehet egy KMKSZ-frakciónak a választások után a Csapi kistérségben? Miért fontos képviselőket dele­gálni a tanácsba?

– Eddig is volt egy héttagú frakciónk, amely a második legnagyobb frakciónk volt az elmúlt ötéves ciklusban. Legutóbb nagy választási sikert értünk el, az Ungvári Járási Tanácsba nyolc képviselőnk jutott be, megyei szinten Bátori József képviselt minket. Most is arra készülünk, hogy minél több képviselőt tudjunk bejuttatni a különböző szintekre, hiszen a döntéshozatalban a képviselőknek lesz a legnagyobb szavuk. Úgy állítottuk össze a listánkat, hogy mind a csapi városi jelöltek, mind pedig a falvak képviselőjelöltjei helyet kaphassanak ezeken a listákon. Amikor a költségvetési pénzek elosztásáról, esetleg EU-s források lehívásáról lesz szó, fontos, hogy a kistérség részét képező települések is megfelelő arányban képviseltetve legyenek. Lényegében a megkezdett fejlődés további folytatódásának a záloga az októberi választásokon való sikeres részvétel.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve? Milyen problémák érintik Tiszaújfalu és Tiszaásvány településeket?

– Természetesen sok probléma és megoldásra váró dolog maradt még. Az egyik legégetőbb probléma az ivóvízellátás. A környék falvaiban nagyrészt ásott kutak vannak, melyek 6-7 méter mélységig érnek csak el, így viszont az emberek gyakorlatilag a talajvizet isszák, már ha éppen van víz ezekben a kutakban. A Csapi kistérségben előreláthatóan 2025-re vezetnék be az ivóvizet, szerintünk ezt sokkal hamarabb is meg lehetne oldani, vannak EU-s források is erre. A csapi szennyvíztisztító gyakorlatilag nem üzemel, a szennyvíz a Tiszába folyik. Ezeket az ökológiai kérdéseket mind meg kell oldanunk, sőt, a megoldást ki kell terjeszteni a falvakra is. Terveink között szerepel a szociális háló megerősítése is. A falvakat, városokat összekötő utak állapota rendeződni látszik, de további feladatok elé állít minket a falun belüli katasztrofális úthálózat. Terveink között szerepel a közvilágítás kiépítése és sok más fontos fejlesztés, melyekre bölcs kormányzással lehet forrást találni.

– Ön sokat tesz és szeretne tenni a faluközösségért. Mikor kezdett el foglalkozni a politikával, és mivel foglalkozik még, ha éppen nem közösséget szervez?

– 1996-tól vagyok a KMKSZ Tiszaújfalui Alapszervezetének elnöke. Nem nagy falu a miénk, mintegy 150 tagja van alapszervezetünknek. Mindeddig a községi tanácsban képviseltem a KMKSZ-t, többször is sikerült képviselői mandátumot szerezni. Mindemellett a református gyülekezet presbitereként is erősítem a közösséget. Nyugdíjasként mezőgazdasági munkákkal is foglalkozom.

Tóth János