A kőrösmezői és rahói elsősök is átvehették tanszercsomagjaikat

2020. október 6., 10:29 , 1027. szám
Kőrösmező

A Felső-Tisza-vidék szórványtelepüléseire is elérkezett a magyar kormány tanszercsomagja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével október 4-én. Kőrösmezőn 13 kisgyermek, Rahón pedig 6 elsős kisdiák részesült ajándékcsomagban.

Keszler Mária, a kőrösmezői iskola tanítónője elmondta: „Nagyon fontos, hogy támogatják itt, Kőrösmezőn a magyarokat. Ennek a segítségnek köszönhetően a gyerekek és családjaik számára könnyebb az iskolakezdése. Mi vagyunk a legtávolabbi közössége a kárpátaljai magyar nyelvterületnek, ahol még beszélik a magyart, ezek az odafigyelések biztonságot adnak az itt élő magyar közösség számára.”

A kőrösmezőiek és a rahóiak hálásak a KMKSZ-nek és a magyar kormánynak, hogy segítik az intézményeik fejlődését, előrehaladását. Ezen kicsiny szórványközösségek őrtüzei a magyar nyelvterületnek.

„A jótékony segítség nagyon sokat jelent iskolánk számára. A tanszercsomag minden magyar elsős gyermek szüleinek megkönnyíti az iskolakezdést. Sajnos, az ukrajnai helyzet jelenleg nem olyan jó. Ezúton szeretném megköszönni az egész tanári kar és a szülők nevében azt a segítséget, melyet az anyaországtól és a Szövetségtől kapunk iskolánk fennmaradása érdekében” – mondta Halina Danyiv, a Kőrösmezői 1. Sz. Középiskola igazgatója.

Brána László, a KMKSZ Rahói Alapszervezetének elnöke szerint a Szövetség által nyújtott segítség a helyi szülők számára jelentősen megkönnyíti a gyermekek beiskolázását.

Az elsősök a magyar kormány ajándékcsomagjai által füzetekkel, tollakkal, ceruzákkal és más, értékes tanszeszközökkel gazdagodtak.

Váradi Enikő