Vihar következtében súlyosan megrongálódott a viski református templom

2020. október 6., 19:42

Hétfő este a Huszti járásban erős esőzések és vihar támadt, melynek következtében fák dőltek az úttestekre, valamint több település maradt áram nélkül a járás területén. Az egykori koronavárosban is több fát döntött ki a vihar, valamint háztetőket, elektromos vezetékeket rongált meg az erős, orkán erejű szél.

A vihar okozta legnagyobb kár a viski református templomot érte, amelynek északi oldalán 240 négyzetméteren tépte le a szél a tetőszerkezet fedelét. Az erős esőzés következtében beáztak a templom belső falai, a XVIII. századi kazettás mennyezet és a férfikar padjai. A gyülekezet presbitériuma és tagjai, valamint a szakemberek kedden kora reggeltől dolgoznak a tetőszerkezet ideiglenes befedésén. Tart a teljes kárfelmérés.

Jenei Károly viski református lelkész kérdésünkre elmondta: „Sajnos megtörtént a baj, amire senki nem számított. Az előzetes számítások szerint a tetőszerkezet, a héjazat helyrehozatali összege egyelőre 15-16 ezer dollárnyi összeget tesz ki. Jelenleg a szakemberek még a belső rész kárfelmérésén dolgoznak. Jelentősen beázott a XVIII. századi festett kazettás mennyezet, a padlózat, valamint a férfikar padsorai. A belső kár egyelőre felbecsülhetetlen.”

A településen jelenleg is szünetel az áramellátás, tart a kárfelmérés és fák eltakarítása.

Váradi Enikő