Csodasarkot nyertek az ungvári magyar iskola tanulói

2020. október 7., 18:30 , 1028. szám

A Miénk a város című online vetélkedő nyereményét Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára személyesen adta át október 7-én Ungváron. A Csodasarok átadására a reggeli órákban került sor az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola épülete előtt.

A szép számban megjelent vendégek – Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzulja, Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola megbízott rektora, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár vezérigazgatója, Rezes József, a KMKSZ képviselőjelöltje – bemutatását követően Potápi Árpád János köszöntött mindenkit, és elmondta, örül, hogy eljutott ide is a Csodasarok.

– A közelmúltban lezárult, a külhoni magyar óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló Miénk a város! online játékban idén 113 külhoni intézmény nyert Csodasarkot. A rekordszámú versenyző, 2500 külhoni gyerek 8 héten át 60 000 feladatot oldott meg – jegyezte meg, s mint mondotta, az aktív részvételért nemcsak a gyerekeket, de a szülőket, családtagokat is köszönet illeti, akik támogatták és segítették a gyerekeket a versenyben. – A Covid-járvány miatt gyerekek és szülők együtt versenyeztek, sikerült nagyon sok családot bekapcsolnunk a játékba. Sőt, a kollégák egymás közt is versenyeztek, hogy ki hány személlyel tartotta aznap a kapcsolatot. 600-700 gyerek heteken át napi kapcsolatban volt a munkatársaimmal. Mindenki aktív volt – emelte ki az államtitkár, és reményét fejezte ki, hogy mind a családok, mind a közösségek, iskolák támogatják egymást, és az előírásokat betartva óvják az egészségüket, hogy az élet ne álljon meg.

A Nemzetpolitikai Államtitkár­ság nyolcadik éve hirdeti meg a külhoni magyar 6–10 éveseknek szóló Miénk a város! játékot, idén a szokásos őszi kezdés helyett már tavasszal elindult a vetélkedő, és a megszokott 4 hét helyett 8 héten át tartott. Az volt a cél, hogy az államtitkárság segítséget nyújtson a külhoni területeken a járványhelyzet miatt otthonaikban tartózkodó kisgyerekes családoknak, akik a játékon keresztül tartalmasan tölthették együtt az időt. A játék eredményeként 62 erdélyi, 22 felvidéki, 22 vajdasági és 7 kárpátaljai oktatási intézmény tanulói nyertek 100 ezer forint értékű könyv- és fejlesztő játékcsomagot, ún. Csodasarkot saját közösségüknek. Emellett további 500 gyerek értékes könyvjutalomban részesül.

Az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola 4 tanulója – Pónitz Áron, Názárovits Eleonóra, Gotko Elizabet és Roják Emília – részesülhetett a nagy értékű csomagban, amely több fejlesztő játékot, társasjátékot és érdekes könyveket tartalmaz. A különdíjas Bálint Noel betegség miatt nem tudott jelen lenni.

Végezetül Potápi Árpád János online oktatástól mentes tanévet kívánt a pedagógusoknak és a gyerekeknek, majd a nyertesekkel és Kulin Judit iskolaigazgatóval közösen kibontották a dobozokat, megnézték azok tartalmát.

A közelgő ukrajnai választásokkal kapcsolatban az államtitkár elmondta: nagyon fontos, hogy az október 25-i ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák. A KMKSZ jelöltjeinek támogatását azért tartja különösen fontosnak Potápi Árpád János, mert így az eddig elnyert pozíciókat meg tudja őrizni és erősíteni a kárpátaljai magyarság.

Rehó Viktória