Helyhatósági választások: Kezdődik a politikai seregszemle

2020. október 7., 20:43 , 1027. szám

Október 25-én a megyei önkormányzatokba 1 780, a járási tanácsokban 5 366, a városi tanácsokba 11 124, a városi kerületi önkormányzatokba 562, a nagyközségi tanácsokba 10 284, a községi önkormányzatokba 14 006 képviselőt választanak meg Ukrajnában. Emellett ugyancsak meg kell választani október utolsó hétvégéjén 370 polgármestert, valamint 428 nagyközségi és 623 községi településvezetőt. Ahogy múlik az idő, egyre többet tudunk meg arról, hogy kik szállnak harcba Kárpátalján a képviselői mandátumokért és a településvezetői tisztségekért.

A megyében 10 párt próbálkozik

A 64 fős Kárpátaljai Megyei Tanácsba összesen tíz politikai formáció szeretné bejuttatni jelöltjeit, köztük négy parlamenti párt.

A Haza (Batykivscsina) listáját a rutinos politikusnak számító Olekszandr Kemenyas vezeti, aki jelenleg is tagja a megyei önkormányzatnak. Listájuk különlegességének mondható, hogy jelöltjeik közül 30-an a párt tagjai, míg 34-en pártonkívüliek. Érdekes módon még így is az ő listájukon a legmagasabb a párttagok aránya a megyei tanácsba igyekvő valamennyi politikai csoportosulás közül. A Szülőföldem Kárpátalja (SZK, Ridne Zakarpattya) listáján például csupán négyen rendelkeznek párttagsággal az OPORA civil jogvédő szervezet összeállítása szerint.

Ötvennégy fős listát állított a megyei tanácsba a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt. A listát Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke vezeti, aki szintén a tapasztalt politikusok közé tartozik a megyében. Sajnos ezúttal nem sikerült közös magyar listát indítani az Ukrajnai Magyar Demokrata Párttal, amely – mint utóbb kiderült – egyáltalán nem indított saját listát a megyei tanácsba. Ugyanakkor a most leköszönő megyei tanács magyar frakcióját is erősítő két UMDP-s képviselő, Péter Csaba és Rezes Károly igent mondott a KMKSZ felkérésére, hogy ezúttal is induljon a Szövetség listáján.

Az Andrij Baloga Csapata párt listáján Jevhen Mesko, a Munkácsi Szent Márton Kórház főorvosa az első számú jelölt. Egyébként az új név régi pártot takar, eddig Egységes Centrum (Jedinij Centr) néven ismerhettük a Munkács központú politikai képződményt.

Jurij Jacina, a Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórház főorvosa személyében az Erő és Becsület (Szila i cseszty) választási listájának első helyén is orvos szerepel.

A Mi Vidékünk (Nas kraj) politikai képződmény 31 fős listával vág neki a megmérettetésnek. Listavezetőjük Vitalija Scserban, a Kárpátaljai Megyei Laboratóriumi Központ közegészségügyi orvosa. A listát 12 férfi és 19 nő alkotja, vagyis – a megyében talán egyedülálló módon – a hölgyek vannak többségben a képviselőjelöltjeik között. További érdekesség, hogy a listán szereplő egyik jelölt sem tagja a pártnak.

Ugyancsak nem találni párttagot – legalábbis az OPORA szerint – a Nép Szolgája (SZN) listáján, amelyet Olekszij Petrov, a megye kormányzója vezet.

Megyei listával jelentkezett A Jövőért (Za majbutye) párt is. Listavezetőjük nem más, mint Olekszandr Ledida, aki 2010–2014 között a megye kormányzója volt.

Az Európai Szolidaritás (JSZ) pártlistáját parlamenti képviselő vezeti Ivanna Klimpus-Cincadze személyében, aki Petro Porosenko elnöksége idején a Hrojszman-kormány miniszterelnök-helyettese volt.

Az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) listavezetője bizonyos értelemben „pártváltónak” mondható. Ivan Csubirko ugyanis jelenleg még az Újjászületés (Vidrodzsennya) megyei tanácsi frakciójának tagja.

Nyomulnak az országos pártok

A Központi Választási Bizottság (CVK) weboldalán folyamatban van a jelöltek adatainak feltöltése, így a kép még nem teljes, az arányok és tendenciák azonban már érzékelhetők. Úgy tűnik például, hogy a magyarok lakta városok a független polgármesterjelöltek korát élik. Beregszászban a nyolc jelölt közül mindössze hárman szállnak ringbe pártszínekben, Nagyszőlősön a négy jelöltből egyet, míg Huszton a nyolcból négyet jelöltek pártok. Csapon az öt jelöltből hármat indítanak pártok, Munkácson viszont mind a hat induló pártszínekben méretteti meg magát.

Ami a városi tanácsi választásokon indított pártlistákat illeti, Beregszászban a négy kárpátaljai politikai pártra négy országos jut. A városban a „KMKSZ” – UMP (listavezető: Darcsi Karolina, a párt jelenlegi frakcióvezetője) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt is állított listát. Emellett saját listával jelentkezett az Andrij Baloga Csapata és az SZK is. A parlamenti pártok közül a Hazának, a JSZ-nek, az SZN-nek és az OPZZS-nek is lesz saját listája az egyetlen kárpátaljai városban, ahol van esélye a magyar tanácsi többség megalakulásának.

Csapon kilenc pártlistát jegyeztek be, köztük egy magyart, a KMKSZ-ét (listavezető: Balogh Oszkár, a jelenlegi frakcióvezető). A nagyszőlősi városi tanácsi választásokon nyolc párt indul, a KMKSZ-listát Kudron Zoltán, a helyi alapszervezet elnöke vezeti. Munkácson is van magyar a nyolc bejegyzett pártlista között a KMKSZ-nek köszönhetően (élén Gulácsy Gézával, a KMKSZ alelnökével), amint Huszton is listát állított a helyi magyarság, amelynek listavezetője Kozma József, az ottani KMKSZ-alapszervezet elnöke. A técsői városi tanácsi választásokon Kékesi Sándor, a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány felső-Tisza-vidéki irodájának főreferense vezeti a „KMKSZ” – UMP listáját, míg az Aknaszlatinai Nagyközségi Tanácsba Szedlák Gyulának, a KMKSZ helyi alapszervezete elnökének vezetésével állított listát a Szövetség.

Négy járásban állít listát a KMKSZ

A járási tanácsi választások vonatkozásában is érvényesül az országos pártok túlsúlya. A Beregszászi járásban például nyolc párt indított listát, ezek közül öt országos ukrán párt: Haza, JSZ, A Jövőért, OPZZS és SZN. Emellett indított listát két regionális politikai erő is, az Andrij Baloga Csapata és az SZK. Az egyetlen magyar listát a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt állította. A nyolc listán összesen 307 képviselőjelölt szerepel, ezen belül a KMKSZ-én 40. A magyar listát Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke vezeti. Az Ungvári járásban Bátori József megyei tanácsi képviselő a KMKSZ listavezetője, míg a Munkácsi járásban a KMKSZ-listát Tóth Margit, a Beregrákosi Általános Iskola magyartanára vezeti. A Huszti járásban Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke a Szövetség listavezetője.

(zzz)

 

Választások Ungváron: tájkép csata előtt

Ungvár nem tekinthető átlagos ukrajnai megyeszékhelynek. Itt ugyanis az országos pártok jelöltjei dominálnak a regionális kiskirályok felett a polgármesteri hivatalért folyó küzdelemben, a pártjelöltek mögött viszont helyi érdekcsoportok állnak. Legalábbis erre a következtetésre juthatunk a zn.ua portál összeállításából.

A szereplők többsége jól ismert. Ismét indul a választáson Bohdan Andrijiv, s állítólag ezúttal is Mihajlo Lanyo parlamenti képviselő biztosítja számára a sikerhez nélkülözhetetlen politikai-anyagi hátteret. Igaz, ezúttal már nem a Vidrodzsennya párt színeiben száll ringbe a hivatalban lévő polgármester, hanem – némileg meglepő módon – a Haza pártot képviseli.

Érdekes, hogy mindjárt három Andrijiv is szerepelni fog a szavazólapon: maga Bohdan Jevsztafijovics, az aktuális polgármester, Ivan Mihajlovics Andrijiv, akiben egy munkácsi nyugdíjast tisztelhetünk és egy bizonyos Bohdan Jaroszlavovics Adrijiv Ivano-Frankivszk megyéből. Azonban nem ők az igazi ellenfelei a jelenlegi városvezetőnek, szerepük nyilván a választók megtévesztésében merül ki.

Az Info Sapiens által a Nemzetközi Köztársasági Intézet (IRI) megrendelésére készült felmérés adataiból ítélve az „igazi” Bohdan Andrijiv (31%) első számú vetélytársa Viktor Scsadej (32%), az „örökös” ungvári ellenzéki és polgármesterjelölt lesz, aki ezúttal a kormánypárt, a Nép Szolgája (SZN) színeiben igyekszik kiütni a nyeregből vetélytársait. Scsadejnek ezt a „hűtlenségét”, az átállást a hatalom oldalára állítólag sokan rossz néven veszik a városban, ám az ungvári erőviszonyokat ismerők szerint nem ez fogja eldönteni a küzdelem kimenetelét.

Hogy mi bizonyulhat a döntő tényezőnek, arról megoszlanak a vélemények. Andrijiv eddigi tevékenységének megítélése a városban meglehetősen vegyes. Az Info Sapiens adatai szerint a városvezető munkáját a polgárok 11%-a értékeli pozitívan, további 38% pedig jobbára pozitívan. Negatív véleménnyel 26%-uk van Andrijiv ténykedéséről, míg 22% jobbára elégedetlen azzal. A városi tanács munkájával ugyanakkor mindössze 7% elégedett, s 35% jobbára elégedett, miközben 18% elégedetlen, 31% pedig jobbára elégedetlen.

Azt hihetnénk, hogy a városvezetés aligha keveredhet ki győztesen az efféle összevetésekből, ám a kormányzat munkájának megítélése sem jobb a lakosság körében. A megyei állami adminisztráció tevékenységével például 7%-uk elégedett, s 32% jobbára elégedett, miközben 15% elégedetlen a megyei hivatal munkájával, 30% pedig jobbára elégedetlen. Eközben Volodimir Zelenszkij tevékenységével az államelnöki poszton a megkérdezettek 18%-a elégedett, további 25% részben elégedett. Elégedetlenségének adott hangot a válaszadók 30%-a, 23% pedig jobbára elégedetlen. Ha lehetséges, ennél is kiábrándítóbb a Legfelső Tanács megítélése: csupán a válaszadók 4%-a elégedett teljes mértékben a honatyák munkájával, s további 17% részben az. A megkérdezettek 36%-a egyáltalán nem elégedett a törvényhozás munkájával, 37% pedig részben elégedetlen. Vagyis téved, aki azt hiszi, hogy Volodimir Zelenszkij egyre fogyó népszerűsége még mindig ellensúlyozni képes a kormányzat ügyetlenkedéseit. Így viszont nagy kérdés, valójában mekkora segítséget jelent Scsadej számára, hogy a kormánypárt jelöltjeként indulhat a választáson.

Sokan arra számítottak, hogy Lanyo jelöltjének igazi ellenfele a másik kárpátaljai politikai nagyágyú, Viktor Baloga protezséje lesz. Juscsenko elnök egykor mindenható adminisztrációvezetője azonban némileg váratlanul a háttérbe húzódott, fiát, Andrij Balogát tolva a rivaldafénybe, aki viszont ismét a munkácsi polgármesterségért száll harcba. Andrij Baloga Csapatának ungvári jelöltje Viktor Petrov, aki munkácsi születésű, de népszerű orvosa a megyeszékhelynek. Kérdés, vajon hány szavazatra lesz elég ez a népszerűség. Egyesek szerint Petrov valójában a jövő embere, aki a következő választás alkalmával indulhat esélyesként a polgármesteri székért.

Sorra feltámadnak a múlt szellemei. Az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) párt színeiben indul például Andrij Pohorelov, annak a Pohorelovnak a fia, aki 2010–2015 között volt a város polgármestere. Az ifjabbik Pohorelov 1%-os támogatottsága azonban legfeljebb arra elég, hogy megemlékezzünk édesapjáról.

Szerhij Ratusnyak személyében egy másik expolgármester is szerencsét próbál. Igaz, az ő 3%-os támogatottsága sem különösebben biztató a jövőt illetően.

Összesen egyébként 22 jelölt száll harcba a polgármesteri tisztségért a megyeszékhelyen, ahol több mint 90 ezer választásra jogosult polgár él a Központi Választási Bizottság (CVK) adatai szerint.

Ami a városi tanácsi választást, a pártok versenyét illeti, a saját listát bejegyzett 20 alakulat közül az SZN vezet 18%-kal, majd az Európai Szolidaritás (JSZ, 14%), a Szülőföldem Kárpátalja (SZK, 13%), az OPZZS (7%), a Haza (6%) és az Alternatíva (5%) következik. A magyarság ungvári szám­arányához képest igen előkelő helyen, a rangsor első felében foglal helyet a „KMKSZ” – UMP 4%-kal. Az egyetlen magyar listát Kulin Zoltán, a DANIO Televízió- és Rádiótársaság igazgatója vezeti

 (hk)