Magyarországi támogatással felújított óvodát adtak át Ungváron

2020. október 7., 21:37

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretén belül újabb felújított óvodákat adtak át Kárpátalján. Október 7-én Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kétnapos hivatalos kárpátaljai látogatása során elsőként az Ungvári Harmónia Oktatási-Nevelési Központ ünnepélyes átadására került sor.

A részlegesen felújított óvodában három – 1-1 ukrán tannyelvű nagycsoport, vegyes korosztályú ukrán és magyar – csoport működik. A program második szakaszában az óvoda magyar csoportjának termei lettek felújítva: falak és mennyezet gipszkartonozása, festése, padlózat és a belső nyílászárók, elektromos berendezések cseréje, mosdók csempézése, berendezésének cseréje, az előtér és a bejárati rész csempézése. A magyar csoport új bútorzatot is kapott. A beruházás összértéke 2 113 718 hrivnya volt.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programnak már a harmadik üteme zajlik.

– A negyedik ütemet most készítjük elő. A lényege az lesz, hogy a már meglévő, de még el nem készült, esetleg forráshiánnyal küszködő projekteknél a hiányzó összegeket fogja Magyarország Kormánya biztosítani. Ezenkívül vannak olyan intézmények, amelyeket 100%-ban a magyar kormány tart fent, ezekhez nyújtunk majd forrásokat.

Arra is kitért az államtitkár, hogy miért fejlesztenek olyan óvodákat, ahová többségében ukrán, vagy csak ukrán gyerekek járnak.

– Ennek az a lényege, hogy egyrészt sokan élnek vegyes házasságban, s az ott született gyerekeket is szeretnénk megnyerni, hogy magyar óvodába, csoportba járjanak – a most átadott intézmény magyar csoportjában is sok az ukrán ajkú gyerek. A másik oka az, hogy nyilván az ukránoknak is fontos megismerni egy másik nemzet kultúráját, nyelvét, történelmét, szokásait, főleg, ha egy településen, egymás szomszédságában élnek. A magyar kultúra az elmúlt 1100 évben soha nem kirekesztő, hanem befogadó volt – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnök asszonya elmondta, örül, hogy segíthetnek.

– Amikor feltérképeztük az óvodákat, és ez az intézmény a látókörünkbe került, azt tapasztaltam, hogy nagyon pozitív és toleráns a vezetés hozzáállása, s igyekeznek a lakosságnak megfelelni, magyar csoportot nyitottak.

Jelenleg a magyar csoport 2 óvodapedagógusa, Tárczi Eleonóra és Okszana Jacola tizennyolc 2–5 év közötti gyerekkel foglalkozik.

Orosz Ildikó úgyszintén elmondta, elindul egy olyan program, amelynek keretében a szórványba tudnak pedagógusokat küldeni a jövőben. Ha felmerül az igény arra, hogy itt magyar alsó osztályt nyissanak, akkor megpróbál szakembert küldeni ide.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke kiemelte:

– Jelentős eseményen vagyunk jelen, hiszen egy helyi kezdeményezést tudtunk támogatni, ami arra irányult, hogy itt magyar óvodai csoport nyílott. Most pedig az óvodafejlesztési program keretein belül sikerült hozzájárulni ahhoz, hogy méltó körülmények között lehessen itt oktatni. Ezt fontosnak tartom, hisz Kárpátalja olyan vidék, ahol sok nemzetiség él békében egymás mellett, és előreviszi térségünk fejlesztését az, ha ismerjük egymás nyelvét. Mint tudjuk, erre gyermekkorban a legfogékonyabbak az emberek – mondta a KMKSZ elnöke, s reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés alsó osztályban folytatódni fog.

– Az intézményben 4 éve működik magyar csoport Robert Levickij, a szülői tanács elnökének kezdeményezésére – tudhattuk meg Marina Karpinectől, az óvoda vezetőjétől. – Voltak nehézségek, de a beindításhoz nagy segítséget nyújtott Magyarország Ungvári Főkonzulátusa Buhajla Józseffel az élen, a KMKSZ, Brenzovics László vezetésével és a KMPSZ, Orosz Ildikó elnökletével.

Az óvoda vezetőnője és Robert Levickij is hálájukat fejezték ki a megvalósult felújításokért és mint mondották, bíznak a további együttműködésben.

Rehó Viktória