Összefoghat a két erdélyi magyar párt

2020. október 7., 08:43 , 1027. szám

Tárgyalást kezdeményez az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) a decemberben esedékes parlamenti választásokról – jelentették be az EMSZ társelnökei a múlt pénteken tartott kolozsvári sajtótájékoztatójukon.

Mezei János, az EMSZ társelnöke kijelentette, sürgősen megkeresik írásban az RMDSZ-t, és felajánlják a nagyobbik erdélyi magyar politikai szervezet számára az együttműködésüket a decemberben esedékes parlamenti választások vonatkozásában. Az EMSZ-t létrehozó Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke nyomatékosította: hozzá szeretnének adni az erdélyi magyarság képviseletéhez, és abban bíznak, hogy egy új együttműködés jöhet létre az erdélyi magyar politika szereplői között. Mezei János megjegyezte: pártja mindig is azt képviselte, hogy az önkormányzati választásokon versenyezni kell, a parlamentin pedig össze kell fogni az RMDSZ-szel. Szerinte nem föltétlenül a parlamenti mandátumokra vágynak, hanem arra, hogy elvi megállapodásra jussanak.

Csomortányi István társelnök, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke hozzátette: azt hozzák fel érvként, hogy az erdélyi magyar politikában egy meg egy több, mint kettő; az összefogásnak mozgósító ereje lenne. Úgy vélte: el kell indítani a két magyar politikai erő párbeszédét, mely biztosítja, hogy minden erdélyi magyart, az RMDSZ és az EMSZ szimpatizánsait is meg tudják szólítani a parlamenti választásokon.

A társelnökök érzékeltették: már a jövő héten egyezségre kellene jutni az RMDSZ-szel, hiszen október 22-ig be kell nyújtani a parlamenti választások jelöltlistáit.

(MTI/Kárpátalja)